Cadmus fordítás Cadmus

Az örmény parlament ezúttal sem erősítette meg Pasinjánt miniszterelnöki tisztségében

2021. 05. 11.

Az örmény parlament hétfői rendkívüli ülésén ezúttal sem erősítette meg Nikol Pasinján ügyvezető miniszterelnököt a kormányfői tisztségében, a törvényhozást az alkotmány értelmében feloszlatják megnyitva az utat ezzel az előrehozott választások előtt.

A helyi média által élőben közvetített parlamenti ülésen a 132 tagú testület jelen lévő képviselői közül egy szavazott Pasinjánra, egy ellene, hetvenhatan pedig tartózkodtak. “Ez azt jelenti, hogy Örményország alkotmányának értelmében a parlamentet a törvény erejénél fogva feloszlatják, ezt követően új választásokat írnak ki” – mondta Ararat Mirzoján házelnök.

A parlament korábban május 3-i rendkívüli ülésén nem erősítette meg Pasinjánt tisztségében. Az ország törvényei szerint, ha másodjára sem sikerül megválasztani a kormányfőt, úgy az államfő – jelenleg Armen Szárkiszján – feloszlatja a parlamentet, és új választásokat ír ki.

Nikol Pasinján április 25-én mondott le tisztségéről, de ügyvezető kormányfő marad a június 20-ra kitűzött parlamenti választásig.

Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő, hogy a kormányfő 2020 novemberében kapitulációval felérő, Örményország számára igen kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá, miután Azerbajdzsán az általa indított háborúban jelentős területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, jogilag Azerbajdzsán részét képező, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban. Az örmény és az azeri haderő közötti, szeptember 27-től november 9-ig tartó harcokban hatezer ember vesztette életét.

Pasinján – aki a történtek ellenére továbbra is népszerű, elsősorban a kis településeken – március 18-án jelentette be az örmény államfővel és a három parlamenti frakció képviselőivel tartott konzultációk után, hogy június 20-án előrehozott választást tartanak, hogy véget vessenek a belpolitikai válságnak.

A tűzszüneti megállapodás aláírása után tüntetéssorozat kezdődött Örményországban, a tüntetők Pasinján távozását követelték. A tiltakozó megmozdulások az előrehozott parlamenti választás kihirdetése után is folytatódtak. A tiltakozók szerint a kormányfőnek nem lenne szabad indulni a választáson, hanem egyszer s mindenkorra távoznia kellene a politikából.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑