Cadmus fordítás Cadmus

Azerbajdzsán őrizetbe vette a volt hegyi-karabahi elnököt

2023. 10. 05.

Azerbajdzsán megerősítette, hogy őrizetbe vette az önhatalmúlag kikiáltott szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság volt elnökét.

Araik Harutjunjánt, aki 2023. szeptember elejéig irányította az enklávét, “hadviselés” és “zsoldosok felbérlése” gyanújával, “a nemzetközi humanitárius elvek megsértése” miatt vették őrizetbe Hankendiben (Sztepanakert), Hegyi-Karabah központjában október 3-án az állambiztonsági szolgálat emberei – közölte az azerbajdzsáni főügyészség.

Egy azerbajdzsáni bíróság négy hónapra letartóztatta Bako Szaakjánt és Arkagyij Gukaszjánt, Hegyi-Karabah Köztársaság volt vezetőit, valamint David Ishanjánt, az el nem ismert szakadár terület parlamentjének volt elnökét – jelentette a TASZSZ az azeri APA hírügynökségre hivatkozva.

Szerdán Örményország elítélte Hegyi-Karabah volt vezetőinek vagy tisztségviselőinek letartóztatását, különösen Araik Harutjunján esetét említve, anélkül, hogy pontosította volna, mikor tartóztatták le. Azerbajdzsán mindeddig nem erősítette meg az őrizetbe vétel hírét.

Örményország bírálta Bakut, mondván, hogy “törvénytelenül” és “önkényesen” tartóztatta le a korábbi hegyi-karabahi vezetőket. A jereváni hatóságok egyben sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy “az azerbajdzsáni bűnüldöző szervek továbbra is önkényes letartóztatásokat hajtanak végre”, annak ellenére, hogy megígérték, “tiszteletben tartják az örmények jogait” Hegyi-Karabahban.

Az enklávé egy másik magas rangú tisztviselőjét, korábbi hegyi-karabahi kormányfőt, Ruben Vardanjánt szeptember végén előzetes letartóztatásba helyezték. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala felszólította a hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a jogait, míg gyermekei azt mondták, hogy “féltik az életét”.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑