Cadmus fordítás Cadmus

Baku a hegyi-karabahi örmények békés integrációját szeretné elérni

2023. 09. 20.

Azerbajdzsán a hegyi-karabahi örmények békés integrációját szeretné elérni – közölte szerdán Hikmet Hajiyev, az azeri elnök tanácsadója sajtótájékoztatóján.

„Az illetékes állami szervek már kidolgozták a karabahi örmény lakosság átfogó szociális-gazdasági integrációjának tervét” – mondta Hajiyev, miután a szakadár térség fegyveres erőit Baku fegyverletételre kényszerítette egy 24 órás művelet során.

Hangsúlyozta, hogy az integráció Azerbajdzsán belügye, Baku azonban hajlandó megvizsgálni az örmény lakosság humanitárius igényeit. „Készek vagyunk a tárgyalásokra” – tette hozzá.

Hajiyev elfogadhatatlannak nevezte Nikol Pasinján örmény miniszterelnök keddi kijelentéseit arról, miszerint a bakui vezetés etnikai tisztogatási kampányt folytat.

Említést tett arról is, hogy a karabahi csapatok lefegyverzése javítja majd a mintegy három évtizede önálló kormányzattal bíró térség sikeres beillesztésének esélyeit, akárcsak a béke kilátásait a szomszédos Örményországgal.

Az elnöki tanácsadó szerint a történtek jelentős átalakulást jelentenek a Dél-Kaukázus politikai térképén. Hajiyev egyben elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának beavatkozását az ügybe, mondván, hogy a felmerülő kérdéseket helyben kell megoldani.

Bár Örményország tagadta, hogy csapatai lennének a szakadár régió területén, Hajiyev arról beszélt, hogy a karabahi erők és az „Örmény Köztársaság katonai kontingensei” is elhagyják állásaikat, és átadják fegyvereiket és egyéb felszerelésüket. Hangsúlyozta, hogy Örményország „valódi katonai erőkkel rendelkezett a helyszínen”.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑