Cadmus fordítás Cadmus

Baku foglyokat adott át Jerevánnak

Azerbajdzsán a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus idején elfogott három hadifoglyot adott át szerdán Örményországnak, de ugyanezen a napon békülékenységre aligha utaló események is történtek, ugyanis a két ország kölcsönösen azzal vádolta egymást, hogy a harcok idején tiltott – fehérfoszfort tartalmazó – fegyvereket vetettek be egymás ellen.

A Hegyi-Karabah körüli harcok során fogságba esett három örmény foglyot adott át szerdán Azenrbajdzsán Örményországnak – jelentette be Tigran Avinján örmény miniszterelnök-helyettes. Elmondta, hogy a foglyok átadása orosz közvetítés eredménye.

Ez az aktus részben annak a tűzszüneti megállapodásnak is eredménye, amelyet november 10-re virradóra Moszkvában írtak alá a szemben álló felek. Ennek értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba.

Az azeri hadsereg jelentős területeket foglalt vissza az enklávé déli részén, amelyeket a megállapodás szerint megtarthat, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz. Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít egy folyosót Hegyi-Karabah felé. Több mint háromszáz település – köztük több város -, számos magaslat került az azeri hadsereg ellenőrzése alá.

Amíg tartott a konfliktus, a két ország többször is agresszív hadműveletekkel vádolta kölcsönösen egymást. Most, egy honappal a harcok befejezése után azonban ismét vádolják egymást, mégpedig azzal, hogy a harcok idején tiltott – erősen mérgező fehérfoszfort tartalmazó – fegyvereket alkalmaztak a másik ellen.

Artak Beglarján hegyi-karabahi emberi jogi biztos az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt mondta: munkatársaival együtt bőséges mennyiségű bizonyítékot gyűjtött össze, amely arról tanúskodik, hogy Azerbajdzsán foszfortartalmú lőszereket használt a konfliktus hat hete alatt.

Az azeri védelmi minisztérium elutasította ezt az állítást. “Az azerbajdzsáni hadseregnek nincs foszfort tartalmazó lőszere. Nem vethettünk be olyasmit, amivel nem rendelkezünk” – szögezte le az AFP-nek a tárca egyik szóvivője. Hozzá is tette rögtön, hogy Örményország viszont használt foszforbombákat az azeriek ellen.

Az AFP újságírói saját szemükkel is láthattak egy jereváni kórházban olyan katonákat, akik saját elmondásuk szerint súlyos sebesüléseiket örmények által alkalmazott, foszfortartalmú fegyvereknek tulajdonítják. Egy 19 éves beteg például azt állította, hogy október 3-án egy dróntámadás során sebesült meg, s hogy szervezetében az orvosok foszfort találtak. Egy másik, ugyanilyen korú katona is azt mondta, hogy égési sérülései azért gyógyulnak be olyan nehezen, mert foszfort találtak a sebeiben.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑