Cadmus fordítás Cadmus

Baku szerint Örményország ismét megsértette a tűzszünetet

2021. 07. 29.

Azerbajdzsán szerint az örmény fél ismét megsértette a legutóbbi tűzszüneti megállapodást, amikor területéről lőtte az azeri fegyveres erők állásait – közölte csütörtökön a bakui védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint az örmény erők csütörtök hajnalban Baszarkecsar régió Juhari Sordzsa falu irányából gépfegyverekkel és gránátvetőkkel lőtték a Kelbajar régió Zeylik falujában állomásozó azeri állásokat. Az azeri oldalról viszonozták a belövéseket.

Az azeri hadsereg ellenőrzése alatt tartja a helyzetet – hangsúlyozta a jelentés.

Szerdán a felek heves tűzpárbajt vívtak a közös határon. Ebben két azerbajdzsáni katona megsebesült, három örmény katona meghalt, öt megsebesült. A felek még aznap a területen békefenntartó feladatokat teljesítő orosz fél kezdeményezésére újabb tűzszünetről állapodtak meg.

A tavalyi hegyi-karabahi háború utóhatásaként az örmény Szjunik és Gegarkunik tartományok határtérségében május 12-e óta feszült a helyzet, mindkét fél provokációkról számolt be.

Május 27-én Azerbajdzsán azt közölte, hogy elfogott hat örmény katonát, amikor szabotázsakció céljából megpróbálták átlépni a határt.

Az örmény fél megerősítette a katonák elfogását, de hangsúlyozta, hogy nem lépték át a határt, hanem mérnöki munkát végeztek örmény felségterületen.

Az Egyesült Államok felszólította Azerbajdzsánt és Örményországot, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának (Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország) égisze alatt a lehető leghamarabb térjen vissza a tárgyalásokhoz, és találjanak politikai megoldást a konfliktusra.

Ezt Ned Price, az amerikai külügyminisztériumi szóvivője tolmácsolta szerda este.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑