Bekérette az orosz külügy az iráni nagykövetet

Bekérették az orosz külügyminisztériumba Irán moszkvai nagykövetét Julija Juzik orosz újságíró teheráni őrizetbe vétele miatt- közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki Facebook-bejegyzésében.

Mehdi Szanai misszióvezetőt Zaharova szerint a történtek körülményeinek operatív tisztázása és az orosz állampolgár jogainak védelme céljából hívták be. Korábban az iráni fővárosban működő orosz nagykövetség azt közölte, hogy Juziktól nem kapott előzetes értesítést a beutazási szándékáról, mint ahogy arról sem, hogy útlevelét a teheráni repülőtéren szeptember 29-én elvették.

Az újságírónőt az iráni hatóságok október 2-án egy teheráni szállodában vették őrizetbe, amiről az orosz felet nem tájékoztatták. Juzik anyja és a TASZSZ szerint az izraeli szakszolgálatokkal való együttműködéssel vádolták meg. Bírósági tárgyalása sajtóértesülések szerint szombaton kezdődik.

A hírügynökség azt írta, hogy Juzik a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap rosztovi tudósítói irodájának és az orosz Newsweek hetilap riportere volt. 2003 óta írói és oknyomozói tevékenységet is kifejtett, Könyvet adott ki Allah menyasszonyai és Beszlani szótár címmel. Első alkotását kilenc idegen nyelvre lefordították.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑