Cadmus fordítás Cadmus

Büntetőeljárás indult Törökországban Öcalan ügyvédei ellen terrorszervezeti tagság miatt

Büntetőeljárás indult Törökországban Abdullah Öcalannak, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) börtönben raboskodó egykori vezetőjének ügyvédei ellen – közölte kedden a kormányközeli Demirören Haber Ajansi hírügynökség.

A nyolc jogászt terrorszervezeti tagsággal vádolják. A gyanú szerint ügyvédi hivatásuk leple alatt utasításokat és üzeneteket továbbítottak Öcalantól a terrorszervezetként nyilvántartott PKK-nak.

A török ügyészség fejenként 15 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását követelte az ügyvédek ellen. A perbe fogott jogászok tagadták az ellenük felhozott vádakat, és felmentő ítéletet követeltek.

Öcalant 1999-ben árulás, gyilkosság és terrorszervezet alapításának vádjával halálra ítélték, de az ítéletet a halálbüntetés törökországi eltörlését követően, 2002-ben életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták. A kurd vezető azóta elszigetelten raboskodik a Márvány-tengeren található Imrali börtönszigeten.

Öcalan ügyvédei tavaly panaszt nyújtottak be az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), mert nem tudtak védencükkel érintkezni.

A PKK 1984 óta fegyveres felkelést folytat a zömmel az ország délkeleti részén élő kurd kisebbség függetlenségéért, s ennek azóta több tízezer halálos áldozata volt.

MTI

Sharing is caring!

, , ,




Back to Top ↑