Cadmus fordítás Cadmus

Drasztikus erősödéssel reagált a líra Erdogan terveire

2021. 12. 24.

A kormány pótolni fogja a lírabetétek veszteségeit, ha a líra gyengülése meghaladja a bankok által ígért kamatokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő este, a török líra rekord mélységbe történt zuhanására válaszul bejelentette, hogy a kormány olyan intézkedéseket fog bevezetni, amelyekkel megvédi a török lakosság megtakarításait az árfolyam-ingadozásokkal szemben, és enyhíteni fogja a törökökre nehezedő, gyengülő valuta okozta terheket.

Ugyanakkor ígéretet tett arra is, hogy a gazdasági növekedés fellendítése érdekében kitart az alacsony jegybanki kamatpolitika mellett, annak ellenére is, hogy ez a líra történelmi leértékelődéséhez vezetett.

Bár hétfőn nem volt hivatalos jelzés a beavatkozásról, a bejelentést követően jegybanki intervenció is történhetett, melynek során – a török bankszövetség vezetője szerint – körülbelül 1 milliárd dollárt adtak el a piacokon.

Ezzel együtt nagyjából 6 milliárd dollárra emelkedett az elmúlt hetekben a líra támogatására a jegybank által elköltött összeg. Ennek hatására a líra kedden reggelre 11,2355-ig erősödött az amerikai dollárral szemben, amely 38 százalékos erősödés a hétfő esti rekord gyenge árfolyamhoz képest, majd délutánra 13 körüli szinten kezdett oldalazni az árfolyam.

Erdogan legfontosabb bejelentése az volt, hogy a kormány a jövőben pótolni fogja a lírabetétek veszteségeit, amennyiben a török valuta árfolyamának gyengülése meghaladja a bankok által ígért kamatokat.

A teljes eredeti írást itt olvashatják el.

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑