Dzsihadisták raboltak el Maliban egy francia újságírót

Dzsihadisták raboltak el áprilisban Maliban egy, eddig eltűntként számon tartott francia újságírót, aki erről maga beszél egy szerdán, a közösségi médiában megjelent videofelvételen.

Olivier Dubois a rövid felvételen arra kérte családját és a francia hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a kiszabadítása érdekében. Hozzátette, hogy a Dzsamáa Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín (JNIM) nevű dzsihadista csoport fegyveresei rabolták el április 8-án az észak-mali Gao városában.

A francia külügyminisztérium megerősítette a férfi eltűnését, a tárca részéről hozzátették, hogy felvették a kapcsolatot a mali hatóságokkal, és vizsgálják a felvétel hitelességét.

Dubois több francia médiumnak, egyebek közt a France 24-nek és a Libération című baloldali lapnak is dolgozik. A fegyveres konfliktus sújtotta afrikai országban számos szélsőséges csoport tevékenykedik, egyesek hűséget esküdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek vagy az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak.

Az erőszak átterjedt a szomszédos Burkina Faso és Niger területeire is. 2014 óta Franciaország mintegy 5100 katonát küldött a Szahara déli peremén húzódó Száhel-övezet öt országába az úgynevezett Barkhane hadművelet keretében, hogy megtisztítsák a térséget a dzsihadistáktól. Ez Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója jelenleg.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑