2018. 10. 14.

Egy étteremben és egy szállodánál robbantotta fel magát két férfi

Legalább 16 ember meghalt, 50 megsebesült szombaton két, öngyilkos robbantásos merényletben a délnyugat-szomáliai Baidoa városában – közölte a helyi rendőrség.

Egy szomáliai rendőr ismertetése szerint egy robbanószert viselő férfi besétált egy étterembe, ahol felrobbantotta magát, megölve és megsebesítve több embert. Nem sokkal az első robbanás után egy másik merénylő felrobbantotta magát egy szállodánál, meggyilkolva legalább hat embert.

A merénylet elkövetéséért az al-Shabaab szomáliai dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget a Radio Andalus nevű rádióján keresztül.

A szombati terrortámadás csaknem napra pontosan a 2017-es mogadishui terrortámadás évfordulóján történt. Az al-Shabaab által 2017. október 14-én civilek ellen végrehajtott támadásban több mint 500 ember lelte halálát.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában.

A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen.

Magyar Idők – MTI

, , , , , ,
Back to Top ↑