Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptomi elnök: a véleményszabadság sem ok másfél milliárd ember megsértésére

2020. 10. 28.

Határt kell szabni a véleményszabadságnak, ha több mint másfél milliárd embert sértenek meg vele – jelentette ki szerdán Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a Franciaországban nemrég újraközölt, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák kapcsán. Iráni hivatali partnere, Haszan Róháni eközben az erőszak fellángolásától óvott.

Szíszi az egyiptomi állami televízióban a próféta születésnapjának évfordulója alkalmából elmondott beszédében leszögezte azt is, hogy szigorúan elutasítja a terrorizmus és az erőszak minden formáját, amely a vallás védelmét használja ürügyül.

“Nekünk is vannak jogaink – mondta mindazonáltal -, jogunk van ahhoz, hogy ne gázoljanak bele az érzéseinkbe, és ne tiporják meg az értékeinket”.

Ahmad et-Tajjeb, a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának számító al-Azhar mecset vezetője felhívást intézett a nemzetközi közösséghez: nyilvánítsák bűncselekménnyé az iszlámellenes cselekedeteket. A főimám óva intett továbbá attól is, hogy az iszlamofób érzéseket bárki szavazatszerzésre használja fel.

Haszan Róháni az iráni kormány szerdai ülésén arra figyelmeztetett, hogy a próféta sértegetése könnyen erőszakhoz vezethet. Hozzátette, hogy az európaiak sokat köszönhetnek Mohamednek, akit az elnök az emberiség tanítójának nevezett.

Franciaországban szeptemberben újraközölték a karikatúrákat, október 16-án pedig egy csecsen iszlamista Párizs közelében megölt és lefejezett egy tanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján bemutatta a képeket a diákjainak.

A meggyilkolt Samuel Paty búcsúztatóján Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

A karikatúrák felháborodást keltettek az iszlám világban, több országban, egyebek közt Irakban és Bangladesben az utcára vonultak, a tiltakozók Macront is sértő szavakkal illették.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a hét végén azt üzente francia kollégájának, hogy vizsgáltassa ki az elmeállapotát. Erdogan szavaira válaszul Párizs hazarendelte konzultációra ankarai nagykövetét.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑