Cadmus fordítás Cadmus

Élesen bírálta Izraelt az iráni külügyminiszter szíriai látogatásán

2021. 05. 12.

Élesen bírálta Izraelt Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szerdán, a háború dúlta Szíriában tett, előre be nem jelentett látogatásán.

A zsidó állam példátlan “bűncselekményei” a Gázai övezetben és a megszállt területeken jelentősen rosszabbra fordították a térség helyzetét – hangoztatta Zaríf, akit a SANA szíriai állami hírügynökség idézett.

Az iráni tárcavezető kijelentéseivel arra utalt, hogy Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és az izraeli biztonsági erők az iszlám – Mekka és Medina után – harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél, majd hétfőn este rakétaháború kezdődött Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között.

Zaríf hangsúlyozta, hogy Szíria az Izraellel szembeni “ellenállás tengelyének” egyik vezető állama és e tekintetben fontos szerepet tölt be. Damaszkuszi látogatásán az iráni tárcavezető a többi között szíriai hivatali partnerével, Fejszál Mekdaddal találkozott.

A szíriai külügyminiszter a palesztinok nehéz sorsára hívta fel a figyelmet Izrael “véres cselekményei” közepette. Mint mondta, az amerikai és az izraeli politika súlyosbítja a helyzetet a régióban. Hozzátette, hogy Damaszkusz és Teherán összehangolja majd az álláspontját a megszállt palesztin területeken kialakult helyzettel kapcsolatban.

Irán a damaszkuszi vezetés szövetségese és Izrael ellenlábasa a térségben. Az izraeli légierő az elmúlt években rendszeresen hajtott végre támadásokat Iránhoz köthető célpontok ellen Szíriában, és az idén fokozta az offenzívákat. Nyugati hírszerzési források szerint Izrael “árnyékháborút” folytat Szíriában az iráni befolyás gyengítése érdekében.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑