Cadmus fordítás Cadmus

Elkezdődött Salah Abdeslam pere Brüsszelben

2018. 02. 05.

Salah Abdeslam az a terrorista, aki három éve – a gyanú szerint – kitervelte, és társaival együtt végrehajtotta a párizsi terrortámadást.

A merénylet elkövetői akkor és ott meghaltak, de Salah Abdeslam elmenekült és Brüsszelben bujkált.

Jelenleg a férfit Franciaországban tartják fogva. A per miatt naponta ingázik a francia börtön és a brüsszeli bíróság között. 260 kilométert utazik majd oda-vissza, minden tárgyalási napon.

Azért kell a belga bíróság elé állnia, mert rálőtt azokra a rendőrökre, akik elfogták a hírhedt Mooelmbake negyedben. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, a szökevényeket nem sokkal később elfogták.

Az RTBF közszolgálati tévécsatorna beszámolója szerint Abdeslam közölte, hogy nem fog válaszolni a kérdésekre, és a vádirat ismertetésekor sem volt hajlandó felállni.

Marie-France Keutgen elnöklő bíró elmondta, a 28 éves Abdeslam nem járult hozzá, hogy őt ábrázoló képeket közöljenek a tárgyalásról médiában.

A hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket a tárgyalás idejére, amelyen a marokkói származású, francia állampolgár Salah Abdeslam mellett társa, Soufien Ayari is jelen van, aki ellen ugyancsak gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.

A francia fővárosban 2015. november 13-án hét helyszínen követtek el merényleteket. A 130 ember halálát követelő párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑