2018. 08. 14.

Ellenzéki aktivista szabadult Azerbajdzsánból

Egy azerbajdzsáni bíróság döntésének megfelelően kiengedték a börtönből hétfőn Ilgar Mammadov emberi jogi aktivistát, akit az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint jogellenesen tartóztattak és börtönöztek be öt évvel ezelőtt.

Mammadov a Köztársasági Alternatíva (ReAl) nevű jogvédő csoport vezetője. 2013 januárban helyezték előzetes letartóztatásba, mert tudósításokat tett közzé az interneten az akkoriban zajló kormányellenes tüntetésekről, valamint szervezője és résztvevője volt tüntetéseknek Ismailli északi városban a tartományi vezető ellen. Elítélésekor Mammadov aktivistatársai és ügyvédei azt mondták: a per politikailag motivált volt.

A strasbourgi székhelyű európai bíróság egy évvel később jogellenesnek minősítette a semmiféle bizonyítékkal alá nem támasztott letartóztatást. Az EJEB megállapította: bár azzal az indokkal tartóztatták le, hogy a közrend megzavarására szervezkedett, “a fogva tartás igazi célja Mammadovot elhallgattatása és megbüntetése volt azért, mert bírálta a kormányt”.

Ezért a bíróság utasította a bakui kormányt, hogy engedje szabadon Mammadovot, és fizessen neki 22 ezer euró kártérítést, utóbbi összeget azonban nem fizették ki neki.

MTI, Hirado.hu

, , ,
Back to Top ↑