Cadmus fordítás Cadmus

Eltemették Abdel-Azíz Buteflika korábbi algériai elnököt

2021. 09. 19.

Végső nyugalomra helyezték vasárnap Algír El-Alia temetőjének hősi parcellájában a pénteken, 84 éves korában elhunyt Abdel-Azíz Buteflika korábbi algériai államfőt.

Az algériai függetlenségi háború hőseinek fenntartott temetőrészen eltemetett Buteflikát 2019-ben, 20 év után tömegtüntetések szorították ki az elnöki székből.

A helyi sajtó beszámolói szerint azonban a volt elnököt elődeinél jóval szerényebb szertartással búcsúztatták. Ágyútalpra helyezett koporsóját virágokkal díszített páncélozott jármű vitte utolsó útjára. A temetésen a családon kívül jelen volt Abdel-Madzsid Tebbun jelenlegi elnök, aki Buteflika elnöksége alatt miniszterelnök volt, a kormány tagjai, valamint külföldi diplomaták is. Elődeitől eltérő módon azonban Buteflikának nem állítottak ravatalt az algíri Népek palotájában, hogy az emberek leróhassák tiszteletüket a koporsónál.

A 2013-as sztrókja óta meggyengült és beszédnehézséggel küzdő politikus 2019. április 2-án kényszerült lemondani, miután hatalmas tüntetések kezdődtek az országban azt követően, hogy bejelentette, ötödször is indulni akar az elnökválasztáson. Halálhírére több órán át nem érkezett hivatalos reakció a 2019 óta hatalmon lévő Tebbun hivatalából. A mostani elnök végül szombaton rendelt el háromnapos nemzeti gyászt és félárbócra eresztette az országban a nemzeti lobogókat.

Elemzők szerint a halogatott reagálás arra utal, az algériai vezetés most is tart attól, hogy kormányellenes tiltakozások robbanhatnak ki a lejáratódott volt elnök miatt.

“A közösségi médiában hatalmas gyűlölet övezi Buteflikát” – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek a német SWP kutató központ Magreb-szakérője, Isabelle Werenfels, aki szerint ez ettől “idegesek” lettek a jelenlegi politikai és gazdasági elit azon tagjai, akik a Buteflika-korszaknak is haszonélvezői voltak.

Algéria korábbi elnökeit eddig minden alkalommal díszszertartással búcsúztatták, haláluk után pedig nyolcnapos gyászt rendeltek el. A Buteflika mentorának tekintett Hvárí Bumedient 1978-as halálakor 100 ágyúlövéssel búcsúztatták, és a temetésen százerek gyűltek össze. Pénteken az állami televízió mindössze egy rövid közlemény beolvasásával számolt be Buteflika haláláról, amely azóta sem szerepel kiemelt helyen az állami csatorna hírei között.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑