Cadmus fordítás Cadmus

Eltemették Abdel-Azíz Buteflika korábbi algériai elnököt

Végső nyugalomra helyezték vasárnap Algír El-Alia temetőjének hősi parcellájában a pénteken, 84 éves korában elhunyt Abdel-Azíz Buteflika korábbi algériai államfőt.

Az algériai függetlenségi háború hőseinek fenntartott temetőrészen eltemetett Buteflikát 2019-ben, 20 év után tömegtüntetések szorították ki az elnöki székből.

A helyi sajtó beszámolói szerint azonban a volt elnököt elődeinél jóval szerényebb szertartással búcsúztatták. Ágyútalpra helyezett koporsóját virágokkal díszített páncélozott jármű vitte utolsó útjára. A temetésen a családon kívül jelen volt Abdel-Madzsid Tebbun jelenlegi elnök, aki Buteflika elnöksége alatt miniszterelnök volt, a kormány tagjai, valamint külföldi diplomaták is. Elődeitől eltérő módon azonban Buteflikának nem állítottak ravatalt az algíri Népek palotájában, hogy az emberek leróhassák tiszteletüket a koporsónál.

A 2013-as sztrókja óta meggyengült és beszédnehézséggel küzdő politikus 2019. április 2-án kényszerült lemondani, miután hatalmas tüntetések kezdődtek az országban azt követően, hogy bejelentette, ötödször is indulni akar az elnökválasztáson. Halálhírére több órán át nem érkezett hivatalos reakció a 2019 óta hatalmon lévő Tebbun hivatalából. A mostani elnök végül szombaton rendelt el háromnapos nemzeti gyászt és félárbócra eresztette az országban a nemzeti lobogókat.

Elemzők szerint a halogatott reagálás arra utal, az algériai vezetés most is tart attól, hogy kormányellenes tiltakozások robbanhatnak ki a lejáratódott volt elnök miatt.

“A közösségi médiában hatalmas gyűlölet övezi Buteflikát” – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek a német SWP kutató központ Magreb-szakérője, Isabelle Werenfels, aki szerint ez ettől “idegesek” lettek a jelenlegi politikai és gazdasági elit azon tagjai, akik a Buteflika-korszaknak is haszonélvezői voltak.

Algéria korábbi elnökeit eddig minden alkalommal díszszertartással búcsúztatták, haláluk után pedig nyolcnapos gyászt rendeltek el. A Buteflika mentorának tekintett Hvárí Bumedient 1978-as halálakor 100 ágyúlövéssel búcsúztatták, és a temetésen százerek gyűltek össze. Pénteken az állami televízió mindössze egy rövid közlemény beolvasásával számolt be Buteflika haláláról, amely azóta sem szerepel kiemelt helyen az állami csatorna hírei között.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑