Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2023. 10. 02.

A nigeri junta elfogadta az algériai kormány közvetítési ajánlatát

2023. 10. 02.

Niamey elfogadta az algériai kormány közvetítési ajánlatát, amelyben politikai megoldással akarja lezárni a nigeri belpolitikai válságot – jelentette be hétfőn az algériai külügyminisztérium.

Algír az ajánlatban hat hónapos átmeneti időszakot határozott meg a polgári kormányzáshoz való visszatéréshez.
Sajtóközleményében a tárca egyúttal tudatta, hogy Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök utasítást adott Ahmed Attaf külügyminiszternek: kezdje meg a tárgyalásokat az összes érintett féllel.

Kiemelték, hogy a nigeri válság megoldása az egész régió érdeke.

Algír augusztus végén javasolt tárgyalásokat, amelyeket az elképzelés szerint egy minden fél által elfogadandó személy vezette civil testület koordinálna. A tárgyalások végső célja a nigeri alkotmányos rend visszaállítása.

Korábban Niamey nem reagált hasonló ajánlatokra, augusztus 19-i beszédében pedig a junta vezetője, Abdourahamane Tiani, azt mondta: a polgári kormányzáshoz való visszatérés “legfeljebb három évet” fog igénybe venni.

Nigerben a junta július 26-án vette át a hatalmat. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) súlyos szankciókat rendelt el az ország ellen az államcsíny miatt, és azzal fenyegette meg a juntát, hogy katonai erőt vet be az alkotmányos rend helyreállítására.

Azonban augusztus elején Tebbun óva intette az ECOWAS-t a katonai beavatkozástól, aláhúzva, hogy egy ilyen terv közvetlen fenyegetést jelentene a Nigerrel szomszédos Algériára, és “az egész Száhelt lángba boríthatja”.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑