2018. 09. 22.

Engedékeny gesztust tett Putyin

Izraeli katonai vezetők jártak Moszkvában néhány nappal azután, hogy Szíria felett vitatott körülmények között lelőttek egy orosz felderítőgépet. Moszkvában Izraelt hibáztatják az esetért, úgy tűnik azonban, hogy a felek el akarják simítani az ügyet.

Az orosz védelmi minisztérium először kemény szavakkal bírálta az izraeli légierőt, amiért pilótái úgymond az orosz felderítőgép radarjele „mögé bújva” a latakiai orosz bázisra tartó, lassú légcsavaros IL-20-asra irányították a szíriai légvédelem tűzét.

A 15 fős legénység halálát így a Moszkva által szállított, S-200-as légvédelmi rakétarendszer okozta. Az oroszok azt is sérelmezték, hogy a szíriai kormányerők és síita szövetségeseik elleni korábbi rajtaütéseikkel szemben, az izraeliek most csak 1 perccel a támadás előtt figyelmeztették őket.

A harag ellenére Putyin orosz elnök – beosztottjait felülbírálva – nem sokkal később úgy fogalmazott, hogy

a tragédia szerencsétlen körülmények eredménye volt,

és ezzel mintegy nyitva hagyta a kiskaput, hogy a felek megpróbálják elsimítani az ügyet. Mindezek után utazott egy magas rangú izraeli katonai delegáció Moszkvába. A csoportot Amikam Norkin, az izraeli légierő főparancsnoka vezette és abban katonai és katonai hírszerzési vezetők is helyet kaptak.

A Tassz orosz hírügynökség közleményének hangvétele arra utal, hogy Moszkva – katonái halála ellenére – nem akar feszültséget. A jelentés szerint jó találkozót folytattak és megerősítették, hogy továbbra is egyeztetnek szíriai akcióikról. A RIA Novosztyi ügynökség azt említette – kommentár nélkül –, hogy az izraeliek megosztották információikat az eset körülményeiről.

Azzal indultak útnak, hogy meggyőzik az oroszokat a saját álláspontjukról,

ami az, hogy „a szíriaiak hatalmas hibát követtek el” – így fogalmazott Jaakov Amidror volt nemzetbiztonsági tanácsadó, aki megismételte a korábban elhangzott érvet is, hogy „az izraeli gépek már elhagyták a szíriai légteret, amikor a szíriaiak hülye módon lelőtték az orosz gépet”.

Izrael azzal magyarázza a szomszédban időről-időre végrehajtott légicsapásait – így a mostanit is -, hogy meg akarja fékezni a szíriai kormánnyal szövetséges Irán térnyerését.

„Létfontosságú a számunkra, hogy megakadályozzuk, hogy Irán és a szíriaiak az erőviszonyokat megváltoztató fegyverzetet juttassanak a Hezbollah kezére,
illetve az, hogy Irán független hadigépezetet építsen fel Szíriában” – mondta Amidror tábornok. „De ez nem lesz könnyű, ha az oroszok akadályozni fogják” – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy Szíriának Irán mellett Moszkva is a szövetségese, Izrael szinte baráti viszonyt ápol az oroszokkal – ennek eredménye, hogy ők elnézik, hogy szövetségesük területén bombáznak.

Az izraeli légierőt otthon is érte néhány bírálat: „Nem lehet sikeresnek nevezni egy olyan akciót, ami szükségtelen diplomáciai válságot okoz egy világhatalommal… Izrael kénytelen lesz megfizetni az árát annak, hogy az oroszok elvesztettek egy felderítő gépet, rajta 15 katonai hírszerzővel és a legénységgel” – írta a Jediot Aharonot című izraeli lap.

Infostart / InfoRádió – Szvetnik Endre 

, , , , , , ,
Back to Top ↑