Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan ámokfutása megtette hatását: menekülnek a befektetők a török bankszektorból

A Copley Fund Research elemzése szerint mélyponton van a feltörekvő piaci részvényalapok török bankokban lévő kitettsége – írja a Reuters.

Az elemzés 247 aktívan kezelt alap befektetéseit vizsgálta, amelyek összesen 500 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek, és a számok azt mutatják, hogy a török hitelintézetekbe fektető alapok aránya rekord mélyre, 18,6%-ra esett múlt héten, holott 2010-ben, a csúcson volt ez közel 80% is.

Az átlagos, súlyozott allokáció a török bankszektor felé 0,1%-ra csökkent a 2010-es 1,5%-tól, mindeközben a török bankokba fektetett vagyon a vizsgált alapok esetében 360 millió dollár alatt van.

A török líra finoman szólva sincs jó formában, év eleje óta már 44%-ot gyengült, ráadásul Erdogan kitart a monetáris lazítás mellett annak ellenére, hogy rendkívül magas az infláció. A monetáris politika hitelessége igencsak megcsappant a befektetők körében, így nem csoda, hogy a többség inkább messze elkerüli a török bankszektort. Már csak amiatt is, mivel sokan attól tartanak, hogy a magas infláció, a csökkenő kamatok és a növekvő rossz hitelek aránya sok hitelintézetnél okozhatnak problémát.

Az elemzés szerint, ha már pénzügyi szektor, akkor a vizsgált részvényalapok inkább az indiai, orosz és mexikói bankszektort preferálják.

A Copley Research adatai arra is rávilágítanak, hogy a vizsgált feltörekvő piaci részvényalapok által tartott leggyakoribb bankpapír a Garanti Banké, ebben a az alapok 7,7%-a tart pozíciót, igaz, csak nagyon alacsony, 0,04%-os átlagos vagyonaránnyal. Ezt követően még az Akbankban, a Sabanci Holdingban és a Yapi Kredi Bankban vannak még említésre méltóbb pozíciók.

Portfolio.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑