Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan átalakítja a török választási szabályokat

2022. 04. 07.

Recep Tayyip Erdogan szerdán jóváhagyta a választási törvény módosításait, amik tovább erősítik pártja esélyeit a jövő évi választáson, és még erősebb jogkörökkel ruházzák fel az elnök tisztségét.

A most elfogadott módosítások megnehezítik a kisebb pártok számára, hogy önállóan mandátumokat szerezzenek, és arra kényszerítik őket, hogy a nagyobb riválisok listáin induljanak el – írta meg a Bloombergre hivatkozva a 444.hu.

A módosítások egy olyan kiskaput is bezárnak, ami lehetővé tette volna az ország legfőbb kurdbarát pártjának, a parlament harmadik legnagyobb pártjának (Halkların Demokratik Partisi – HDP), hogy megkerülje az esetleges tiltást – a kormány ugyanis korábban a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy tiltsák be a HDP-t szeparatizmus vádja miatt.

Az új szabályozás értelmében az elnök mentesül továbbá azon szabályok alól, amik megtiltják a minisztereknek, hogy állami forrásokat használjanak kampányaik és gyűléseik megszervezésére.

Az egekbe szökő inflációval szembesülve Erdogan láthatóan mindent megtesz, hogy meggyengítse politikai riválisait a 2023-as választás előtt.

A török elnök 2019-ben az isztambuli és ankarai önkormányzati választásokon fájó vereséget szenvedett, és a világjárvány okozta nehézségek közepette népszerűsége sokat esett, ellenfelei viszont még nem álltak össze egy olyan jelölt mögött, aki esélyes kihívója lehetne.

A választások várhatóan 2023 júniusában lesznek, de egyelőre nem tűzték ki időpontját.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑