Erdogan felszólította a legfőbb török ellenzéki vezetőt, hogy jelöltesse magát a júniusi elnökválasztáson

Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden felszólította a legfőbb török ellenzéki erő, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) vezetőjét, Kemal Kilicdaroglut, hogy induljon vele szemben államfőjelöltként a június 24-re előrehozott elnökválasztáson.

A török államfő már múlt szerdán bejelentette: 2019 novembere helyett idén júniusban tartják a következő elnök- és parlamenti választásokat. Erdogan azért sürgeti Kilicdaroglut, mert az ellenzéki pártok napok óta a választási szövetség és a közös államfőjelölt-állítás lehetőségeiről tárgyalnak.

Bár eddig maga az AKP sem nevezte meg hivatalosan a saját államfőjelöltjét, a török közvélemény nyilvánvalónak tartja, hogy Erdogan az. A kormánypárttal szövetségben induló nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke, Devlet Bahceli volt az, aki múlt szerdán kijelentette: a ő jelöltjük Erdogan.

Az azóta eltelt időszakban ugyan a CHP több vezetőségi tagja azt mondta, hogy a párt kedden közzéteszi államfőjelöltje nevét, egyelőre ez nem történt meg. Az ellenzéki oldalon zajló tárgyalások miatt még az sem biztos, hogy a CHP saját jelöltet állít. Ráadásul Kilicdaroglu a CHP keddi parlamenti frakcióülésén egységes fellépésre kérte az ellenzéket.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑