Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan: Törökország nem mond le az orosz gázról

2022. 05. 20.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön kijelentette, hogy Ankara nem tudja elutasítani az Oroszországból érkező földgázszállításokat – közölte az Orosz Hírek.

“A földgáz 50 százalékát Oroszországból kapjuk. Ez számunkra stratégiai kérdés, stratégiai kapcsolat. Nem szakíthatjuk meg” – mondta a hivatalos Twitter-oldala szerint.

Erdogan emlékeztetett arra, hogy Ankara Moszkvával közösen dolgozik a nagyszabású Akkuyu atomerőmű-projekt megvalósításán, amely a tervek szerint jövőre fejeződik be.

A két ország 2020-ban indította el a régóta várt tengeri Török Áramlat gázvezetéket, amely orosz gázt szállít Törökországba és tovább a dél-európai államokba. A Fekete-tenger fenekén áthaladó 930 kilométeres vezeték január 1-jén kezdte meg működését.

A kétágú vezeték, amelyet a Déli Áramlat vezeték alternatívájaként hoztak létre (miután Bulgária 2014-ben visszalépett a projekttől), 31,5 milliárd köbméteres összkapacitással büszkélkedhet. Az egyik vezeték orosz gázt szállít Törökországba, míg a másik a dél- és délkelet-európai országokat szolgálja ki.

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑