Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan tovább folytatja bebörtönzéseket

2022. 03. 24.

A török elnök több tízezer embert tartóztatott le a puccskísérlet óta.

Terrorszervezeti tagságért kedden három év és négy hónap börtönre ítélték Selahaddin Gülent, a 2016-os törökországi puccskísérlet kiterveléséért részben felelőssé tett Fethullah Gülen muszlim hitszónok unokaöccsét a fővárosban, Ankarában – jelentette a helyi média.

Tavaly május végén az Anadolu hivatalos török hírügynökség arról számolt be, hogy Selahaddin Gülent a török hírszerzés ügynökei hazaszállították Kenyából, felesége szerint “elfogták”. Selahaddin Gülent, aki ellen Törökország kérésére az Interpol vörös figyelmeztetést adott ki, 2020. október 17-én Kenyába érkezésekor tartóztatták le, majd két nappal később óvadék ellenében szabadon engedték.

Egy kenyai bíróság 2021 május elején megtiltotta letartóztatását és Törökországnak történő kiadatását. Törökország ezért szállította haza őt titkosszolgálati művelettel.

Erdogan elnök, akinek Fethullah Gülen egykor a szövetségese volt, azzal vádolja a muzulmán hitszónokot, hogy 2016 júliusában puccsot tervezett ellene, ezért azóta “terrorista vezetőnek” minősíti. Az Egyesült Államokban élő prédikátor azt állítja, hogy nem kormányzati szervezetek és vállalkozások békés hálózatát vezeti, és cáfolja, hogy köze lenne a puccskísérlethez, írja az MTI.

Az Anadolu szerint a sikertelen puccs óta több tízezer embert tartóztattak le. A hatóságok valamennyiüket azzal vádolják, hogy a “Fetö terrorszervezethez” tartoznak, amely rövidítéssel Ankara Fethullah Gülen mozgalmát jelöli. Ankara külföldön is nyomon követi a Gülen-hálózat feltételezett tagjait, és azt állítja, hogy 2016 óta több tucat, a hálózathoz tartozó, vagy azt segítő embert “hazatelepített”.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑