Cadmus fordítás Cadmus

EU: a törökországi kurdbarát párt bezárása visszalépést jelentene az alapvető jogok terén

2021. 03. 18.

 Az Európai Unió aggodalmát fejezi ki a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) bezárása céljából indított törökországi eljárás miatt, ami megvalósulása esetén az alapvető jogok terén való visszalépést jelentene Törökországban – jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos csütörtökön.

Az uniós bizottság két tagja a nyilatkozatban kijelentette: az ország második legnagyobb ellenzéki pártjának bezárása szavazók millióinak jogait sértené Törökországban. Megvalósulása aláásná a török hatóságok nyilatkozatainak hitelességét az uniós integráció érdekében vállalt reformok teljesítése iránt – húzták alá.

A nyilatkozattevők emellett aggodalmukat fejezék ki Ömer Faruk Gergerlioglu, a HDP parlamenti képviselője mandátumától való megfosztása, valamint – mint írták – küszöbön álló bebörtönzése miatt is. EU-tagjelölt országként és az Európa Tanács tagjaként Törökországnak tiszteletben kell tartania alapvető demokratikus kötelezettségeit, beleértve a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartását – szögezték le.

Egy török államügyész szerdán Ankarában eljárást indított az alkotmánybíróságnál a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) bezárása érdekében.

A török vezetés a HDP-t évek óta annak a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a “politikai kirakataként” kezeli, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. Ankara különösen a 2016-os katonai puccskísérlet utáni tisztogatások keretében kezdett el fokozottan fellépni a párt társelnökei, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen, miközben a kormányzat nem a HDP-t teszi felelőssé az összeesküvésért.

Ömer Faruk Gergerlioglunak azt követően kellett távoznia a törvényhozásból, hogy egy, a fellebviteli bíróság által is terrorpropagandának minősített 2016-os Twitter-bejegyzése miatt két és fél év börtönbüntetéssel sújtották.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑