Cadmus fordítás Cadmus

Európa Tanács: Azerbajdzsánnak szavatolnia kell az örmény lakosság emberi jogait

2023. 10. 02.

Azerbajdzsánnak szavatolnia kell a Hegyi-Karabahban maradt örmény lakosság biztonságát, emberi jogainak tiszteletben tartását, köztük a visszatéréshez való jogukat is – jelentette ki Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa hétfőn.

Közleményében Mijatovic üdvözölte az örmény hatóságok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy védelmet nyújtsanak és segítsék úgy az elmenekülteket, mint a hegyi-karabahi régióban maradt rászorulókat.

Kijelentette ugyanakkor: további segítségre van szükség annak biztosításához, hogy valamennyi rászoruló szükségleteit azonnal és megfelelően kezeljék. Az emberi jogi biztos ezért felszólította az Európa Tanács tagállamait, hogy mutassanak szolidaritást, és sürgősen adjanak meg minden szükséges támogatást.

Emlékeztetett: az azeri hatóságok számos politikai, közigazgatási és gazdasági intézkedést kezdeményeztek a hegyi-karabahi régió és az ott élő emberek integrációjára. Az emberi jogi biztos e tekintetben sürgette Azerbajdzsán kormányát, hogy szavatolja a régióban maradt örmények biztonságát és emberi jogaik tiszteletben tartását, beleértve az egyenlő bánásmódhoz, valamint az erőszakkal, megfélemlítéssel és gyűlölettel szembeni védelemhez való jogukat.

“A veszélyeztetett csoportokat, például a sebesülteket vagy az egészségügyi ellátásra szorulókat, az időseket, a nőket és a gyermekeket különösen védeni kell” – fogalmazott Mijatovic, majd hozzátette: az azeri hatóságoknak biztosítaniuk kell a lakóhelyüket elhagyók jogainak tiszteletben tartását is, beleértve az otthonukba való biztonságos és méltóságteljes visszatéréshez való jogot.

Kijelentette: alapvető fontosságú annak szavatolása, hogy a humanitárius segítséget nyújtók és a nemzetközi emberi jogi missziók szabadon és akadálytalanul eljuthassanak az érintett területekre és emberekhez.

“Emberi jogi biztosként megbízatásommal összhangban továbbra is törekedni fogok valamennyi érintett örmény és azerbajdzsáni tárgyalópartnerrel való együttműködésre annak érdekében, hogy segítséget nyújthassunk a jelentkező emberi jogi kihívások leküzdéséhez” – tette hozzá közleményében az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑