Cadmus fordítás Cadmus

Ezrek tüntettek Tunéziában az új alkotmányról tartandó népszavazás ellen

2022. 06. 19.

Ezrek tüntettek szombaton Tunéziában tiltakozva a Kaísz Szaíd elnök által a saját hatalmát erősítő új alkotmányról kiírt népszavazás ellen.

A tiltakozó megmozdulást Abir Múszi, a Szabad Alkotmányos Párt elnöke vezette. A tüntetés jelzi Szaíd politikájának növekvő elutasítottságát, amióta az államfő tavaly magához ragadta a végrehajtó hatalmat, feloszlatta a parlamentet és rendeleti kormányzást vezetett be, amit az ellenzék puccsnak nevez – írta a Reuters brit hírügynökség.
Ezrek meneteltek a Tunisz belvárosában lévő Bab Szujka térről az óváros felé tunéziai zászlók alatt.

“A tunéziaiak éheznek, az államháztartás összeomlóban, de Szaídot ez nem érdekli. Csak az alkotmánya áterőltetésének személyes tervére összpontosít (.) ezt nem fogjuk elfogadni” – mondta beszédében Abir Múszi.
Szaíd az elnöki jogkörök kiszélesítését tartalmazó új alkotmányról június 25-re írta ki a népszavazást. Az alkotmányt szövegező bizottság elnöke bejelentette, hogy hétfőn adja át az új alaptörvény tervezetét az államfőnek, egyúttal kijelentette, hogy az új alkotmány demokratikus lesz.

A főbb tunéziai pártok közölték, hogy bojkottálni fogják a referendumot, a befolyásos UGTT szakszervezet is elutasította, hogy részt vegyen bármilyen tárgyalásokon az új alkotmányról.

Az elnök új választási bizottságot nevezett ki, ami a Reuters szerint kétségbe vonja bármilyen voksolás hitelességét. Ideiglenes igazságügyi tanácsot is nevezett ki, és bírák tucatjait menesztette, arra hivatkozva, hogy korruptak és terroristákat védenek.

A bírói kar szerint viszont egyszerűen politikai leszámolásról van szó, az elnök ellenőrzése alá akarja vonni és politikai ellenfelei ellen akarja felhasználni az igazságszolgáltatást. A bírák emiatt június elején sztrájkba léptek, amelyet szombaton újabb egy héttel meghosszabbítottak.

Börtönbüntetésre ítélt egy ellenzékit egy tunéziai bíróság

Egyévi börtönre és hivatásának gyakorlásától öt évre történő eltiltásra ítélte pénteken egy tunéziai katonai bíróság Szejfeddín Mahlúf ügyvédet, Kaisz Szaíd elnök ellenzőjét, amiért megsértett egy bírát – mondta ügyvédje a Reuters hírügynökségnek.

Szaíd elnök egyre népszerűtlenebb, amióta tavaly megragadta a hatalmat, feloszlatta a parlamentet, és rendeleti kormányzást vezetett be, amit az ellenzék államcsínynek nevez. Bírálói szerint az elnök az egyszemélyi vezetés megerősítésére törekszik.
Mahlúf ügyvédje, Anvár Avled Ali szerint az ítélet bohózat, az igazságszolgáltatás Szaíd kezében van.
Szaíd idén ideiglenes tanáccsal váltotta fel a Legfőbb Igazságügyi Tanácsot. Júniusban bírák tucatjait menesztették korrupció és terroristák védelmezésének a vádjával.

A lépést a bírák szakmai szervezetei az elnök által az igazságszolgáltatás befolyásolására és a kormányhű jogászoknak szánt állások felszabadítására tett kísérletként értékeltek.
A bírák tiltakozásul már második hete sztrájkolnak.

A Legfőbb Igazságügyi Tanács az igazságszolgáltatás függetlenségének a fő garanciája volt a 2011. évi “arab tavasz” óta,.
Mahlúf az al-Karáma iszlamista pártszövetség vezetője, és gyakran bírálta az elnököt az azóta feloszlatott parlamentben.

Tunéziában sztrájk miatt leáll a légiforgalom

Az egész állami szektorra kiterjedő sztrájkot jelentett be szerda éjféltől az UGTT tunéziai szakszervezet, emiatt az összes repülőjáratot törlik, s leállnak a kirándulóhajók is.

A csütörtökön kezdődő munkabeszüntetést a szervezet a dolgozók jogainak védelmével indokolta, miután a kormány a munkabérek befagyasztásáról döntött.

Az észak-afrikai ország kormánya nemrég több reformintézkedést hozott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott, négymilliárd dolláros hotel felvételét elősegítendő.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑