Cadmus fordítás Cadmus

Ferenc pápa a migránsok befogadására buzdít

2017. 08. 22.

Az egyházfő szerint az egyén biztonsága a legfontosabb.

Ferenc pápa az illegálisan bevándorolni próbálók befogadására buzdított akár a nemzetbiztonság rovására is a migránsok és menekültek világnapja kapcsán, jóllehet azt a katolikus egyház legközelebb csaknem fél év múlva, 2018. január 14-én tartja.

Részletes dokumentumtervezetet tett közzé tegnap a Vatikán, amely felvázolja, hogy a katolikus egyház szerint hogyan kellene az európai országoknak kezelniük a kontinenst sújtó bevándorlási válságot. Ez felszólítja a tagállamokat, hogy a korábbinál sokkal nagyobb támogatást nyújtsanak a menekülteknek útjuk minden szakaszában, továbbá humanitárius folyosó létrehozását javasolja azoknak, akik a háború elől menekülnek.

Ferenc pápa is nyilatkozott a dokumentum kapcsán. A katolikus egyházfő üzenetében úgy fogalmazott, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartása „arra kötelez, hogy mindig elsőbbséget adjunk az egyén biztonságának a nemzetéhez képest”. A személyi okmányok nélkül érkezőket szívesen kell látniuk a fogadó nemzeteknek, a kormányoknak pedig még több embert kell segíteniük, akik nyomor és konfliktusok elől menekülnek – idézte az egyházfőt a távirati iroda.

„Szélesebb lehetőségeket kell kínálni a migránsoknak és menekülteknek, hogy biztonságosan és törvényesen léphessenek be célországukba. Gyorsítani és egyszerűsíteni kell a humanitárius vízumok megadásának, a családok egyesítésének eljárását. Az újonnan érkezőknek megfelelő és emberhez méltó elhelyezést kell felajánlani, biztosítani kell hitük és vallásuk gyakorlásának szabadságát, és segíteni beolvadásukat” – fogalmazott a szentatya. Hozzátette, az állampolgárság megadásának eljárása felgyorsítható, ha a befogadó államok eltekintenek a pénzbeli és nyelvtudási követelményektől. A pápa felemelte szavát mindennemű kollektív kiutasítás ellen.

A dokumentumot egyébként a Vatikán migránsok és menekültek osztálya tette közzé, amely közvetlenül a pápa utasítására készítette el azt. Tisztviselők nyilatkozataira hivatkozva a The Independent brit hírportál azt írta, a pápa a szívéhez legközelebb álló ügynek tekinti a bevándorlási válságot. A pápa Olaszországból Argentínába bevándorolt család szülötte.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Megosztom:

,
Back to Top ↑