Cadmus fordítás Cadmus

Feszültségek az amerikai csapatkivonással kapcsolatban Szíriából

2019. 01. 14.

Tovább fokozta a Szíriából való amerikai csaaptkivonás körüli bizonytalanságot, hogy miután pénteken Washington bejelentette: katonáik megkezdték a kivonulást, később amerikai tisztségviselők visszakoztak, mondván, mindössze a felszerelés, és nem a csapatok távoznak az országból.

Mindeközben a közel-keleti körúton lévő amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo csütörtökön Kairóban megerősítette, hogy az amerikai csapatok kivonulását végrehajtják a török fenyegetések ellenére is.

Miután Washington közölte, hogy a műveleti biztonság miatt nem hozzák nyilvánosságra a kivonulás pontos menetrendjét és a csapatok mozgását, a Kreml közölte, hogy Moszkva szeretné megismerni az amerikai csapatkivonás stratégiáját.

“Jelenleg az a benyomásunk, hogy az Egyesült Államok azért vonul ki Szíriából, hogy maradjon. Emiatt megismételjük, hogy szeretnénk betekintést nyerni az amerikai stratégiába” – mondta az orosz külügyi szóvivő, Maria Zaharova pénteken.

Ankara attól tart, hogy a Szíria északi részén jelentős befolyással bíró kurd csapatok megállapodnak Damaszkusszal egy autonóm régió létrehozásáról. Ezért Törökország megerősítette állásait déli, szíriai hatránál és az általa ellenőrzés alatt tartott észak-szíriai területeken.

Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑