Folytatják a migránsok mentését Líbia partjainál

Százötven migránst vett fedélzetére Líbia partjainál hétfőn az Alan Kurdi nevű hajó, amelyet a német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) üzemeltet.

A vízi jármű hétfő délelőtt egy csónakból 68, mentőmellényt nem viselő embert mentett ki. A műveletet egy líbiai zászló alatt haladó hajóból leadott lövésekkel igyekeztek megakadályozni. Délután egy hasonló csónakból 82 embert emelt fedélzetére az Alan Kurdi, amely most egy biztonságos kikötőt keres, ahol kiteheti az illegálisan Európába jutni próbáló embereket.

Gorden Isler, a Sea-Eye szóvivője azt mondta, hogy a legénység felkészült a koronavírus-járvány tüneteinek felismerésére, valamint az ilyen betegek kezelésére. A hajón megtalálható az ehhez szükséges védőfelszerelés is, bár a kórt kimutató tesztekre nincs lehetőségük.

Isler hozzátette, hogy a koronavírusos betegeket mindenképpen le kell szállítani a vízi járműről.

Az Alan Kurdi jelenleg az egyetlen magánkézben lévő hajó, amely Líbia partjainál végez mentést.

Olaszországban a koronavírus-járvány idejére kihirdetett rendkívüli intézkedések miatt kevés menekültet fogadtak be, ugyanakkor még márciusban néhány százan érkeztek az államba.

Az olasz belügy tájékoztatása szerint a migránsokat két hétre karanténba helyezik, illetve tesztnek vetik alá őket, hogy kiszűrjék a vírusfertőzötteket.

Az Alan Kurdi egy szíriai kisfiú nevét viseli, aki 2015-ben, háromévesen a Földközi-tengerbe fulladt, miközben családja megpróbált Európába jutni.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑