Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2023. 03. 16.

NAÜ: 2,5 tonna uránnak veszett nyoma Líbiában

2023. 03. 16.

Eltűnt tíz hordónyi, mintegy 2,5 tonna természetes urán egy telephelyről Líbiában, ahol a polgárháború 2011-es kitörése óta kaotikus állapotok uralkodnak – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön, és kifejezte aggályát amiatt, hogy az atomfegyver gyártására alkalmas nyersanyag illetéktelen kezekbe kerül.

A bécsi székhelyű NAÜ közleménye szerint a hiányról Rafael Grossi főigazgató tájékoztatta a tagországokat szerdán. A NAÜ ellenőrei egy 2022-ről biztonsági okokból mostanra elhalasztott ellenőrzés keretében egy nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területen vizsgálódtak. A közleményben viszont nem árulnak el sok részletet, a pontos helyszínt sem.

Kedden “az ügynökség biztonsági ellenőrei megállapították, hogy tíz hordónyi, körülbelül 2,5 tonna természetes urán – uránérc-koncentrátum formájában – nincs a korábban bejelentett helyen” – közölte a NAÜ. “Az ügynökség további lépéseket tesz, hogy tisztázza az anyag elszállításának körülményeit” – írták.

Az, hogy egy nyilvántartott anyagmennyiség hollétéről a NAÜ-nek nincs tudomása, sugárzási, valamint nukleáris biztonsági kockázatot jelenthet – áll a dokumentumban, s hozzáteszik, hogy az ellenőrzőcsoport helyszínre jutásához “komplex logisztikára” volt szükség.

Háled Mahdzsúb, a Halífa Haftar kelet-líbiai hadúr vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg sajtóosztályának vezetője szerint előkerült a 10 hordónyi természetes urán annak a dél-líbiai raktárnak a közelében, ahonnan azt elszállították. Ugyanakkor egy mellékelt videófelvételen munkások 18 hordót számoltak.

Mahdzsúb közlése szerint a hordók egy a csádi határhoz közeli raktárból tűntek el, amelyet a NAÜ tisztségviselői 2020-ban látogattak meg, és vörös viasszal pecsételtek le. Hozzátette: a hordókat a létesítménytől 5 kilométerre találták meg.
A kelet-líbiai tisztségviselő szerint egy csádi csoport lophatta el a hordókat a raktárból abban a reményben, hogy talán fegyvereket vagy lőszert tartalmazhatnak, de aztán otthagyták őket.

A NAÜ egyelőre nem reagált a Mahdzsúb nyilatkozatával kapcsolatos megkeresésekre.

A természetes uránt nem lehet azonnal felhasználni energiatermelésre vagy atomfegyvergyártáshoz, mert a dúsítási folyamathoz általában gázzá kell alakítani a fémet, majd a szükséges koncentrációig tovább dúsítani centrifugában.
A természetes urán minden tonnája azonban, ha valaki a megfelelő technológiai eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik hozzá, 5,6 kilogramm fegyverminőségű anyaggá alakítható. Ezért fontos megtalálni a hiányzó ércmennyiséget – hangoztatják szakértők.

Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető 2003-ban, az Egyesült Államok Irak elleni második háborúja kezdete után jelentette be, hogy országa atomprogramot indít el. Becslések szerint Líbia mintegy 1000 tonna uránium-oxid pogácsával rendelkezett. Az ellenőrök 2009-ben az utolsó dúsított uránmennyiséget is eltávolították az országból, de a szóban forgó természetes uránból viszonylag nagy mennyiség maradt Líbiában.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑