Cadmus fordítás Cadmus

Folytatódnak a szíriai béketárgyalások Bécsben

2016. 05. 17.

Ismét megpróbálják folytatni a szíriai béketárgyalásokat Bécsben. Az ENSZ égisze alatt 17 ország képviselőinek részvételével kezdődtek újra az egyeztetések, amiknek célja a fegyvernyugvás elérése és a humanitárius segítségnyújtás megteremtése mellett a tartós rendezést szolgáló politikai átmenet előkészítése.

A nyugati hatalmak és a szíriai ellenzék szerint Assad elmozdítása nélkül nem képzelhető el a rendezés:

– A politikai átmenetre szükség van, mert nem lehet hosszútávú jövője Szíriának Assad elnökkel. Épp ezért arról is egyeztetni kell az ENSZ égisze alatt zajló bécsi megbeszéléseken, hogy milyen átmeneti kormány jöjjön létre, milyen menetrend szerint – mondta a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier.

Oroszország és Kína viszont azon az állásponton van, hogy a szírek döntsék, el kit választanak meg elnöknek, legyen az Assad vagy más politikus. Bashar Al-Assad népszerűsége a háború óta egyre nagyobb, mivel a terrorista és ellenzéki szervezetek instabilitást hoztak az amúgy a belbiztonság terén a harmadik legbiztonságosabb országnak számító Szíriába. A két évvel ezelőtti szabad elnökválasztásokon Assad a szavazatok 80%-át érte el.

 Egy vezető ENSZ-diplomatára hivatkozva ír arról a világsajtó, hogy az európai képviselők kiszorulva érzik magukat a rendezésből, és szkeptikusak az Egyesült Államok és Oroszország között zajló kétoldali egyeztetésekkel szemben.

Az öt éve húzódó szíriai háborúban már több mint félmillió embert öltek meg.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑