Cadmus fordítás Cadmus

Gyakorlatilag a jemeni egészségügyi rendszer összeomlott

2020. 05. 23.

Jemen egészségügyi rendszere gyakorlatilag összeomlott, miközben a koronavírus-járvány egyre terjed a polgárháborús országban – közölte pénteken az ENSZ genfi hivatala, sürgős adományfelhívást intézve a nemzetközi közösséghez.

 “A segélyszervezetek Jemenben annak alapján dolgoznak, hogy országszerte tömeges fertőzések vannak” – mondta Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

“Többek jelezték közülük, hogy Jemen a szakadék szélén áll. A helyzet rendkívül riasztó, arról beszélnek, hogy az egészségügyi rendszer gyakorlatilag összeomlott” – tette hozzá.

Mint mondta, értesüléseik szerint a helyi klinikák többeket elutasítottak, mert nem volt elég orvosi oxigén palack, illetve védőfelszerelésük.

Egy külföldi segélymunkásokat szállító légijárat érkezett csütörtökön Ádenbe, de a munka dandárját a jemeniek végzik helyben – ismertette Laerke.

A jemeni hatóságok hivatalos adatai szerint a 28 milliós országban eddig 184 fertőzöttet azonosítottak, akik közül harmincan elhunytak a kórban. Laerke szerint a valós számok minden bizonnyal ennél jóval magasabbak.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet által Ádenben működtetett, koronavírus-betegeket ápoló központ ugyanakkor legalább 68 halottat jelentett az utóbbi két hétben. Az MSF szerint a hivatalos országos adatoknál kétszer nagyobb szám azt jelenti, hogy sokkal nagyobb katasztrófa van kibontakozóban a városban.

Laerke, felidézve, hogy a világszervezet és Szaúd-Arábia virtuális donorkonferenciát rendez tíz nap múlva, kijelentette:

“Létfontosságú, hogy a nemzetközi közösség most fellépjen a június 2-i adománygyűjtő konferencián, mert különben pénzügyi zátonyra futunk”. Hozzátette: az ENSZ kétmilliárd dollárt fog kérni jemeni humanitárius programjainak fenntartására.”

MTI

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑