Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Hamász: A Palesztin Hatóság vezette nyomra az izraeli hadsereget, hogy levadászhassa Sevach rabbi gyilkosát

2018. 02. 09.

A Hamász katonai szárnya, az Izz ad-Dín al-Qassam Brigádok, szerdán azt állította, hogy a Palesztin Hatóságtól származó információ segített Izraelnek levadászni és megölni Ahmed Jarrart, egy csoport vezetőjét, aki múlt hónapban résztvett Raziel Sevach rabbi meggyilkolásában.

Eközben a Hamász és más palesztin csoportok megismételték követelésüket a Palesztin Hatóság és Izrael közötti biztonsági koordináció megszüntetésére.

Jarrart, aki Hamász katonai szárnyának tagja volt, izraeli katonák megölték egy tűzharc során a Dzsenin melletti Yamoun faluban.

Egy videó az al-Kasszám weboldalán azt állította, hogy Sevach rabbi január 9-i meggyilkolását követően, Izrael és a Palesztin Hatóság azonnal elkezdték a közös munkát az elkövetők azonosítására.

“A Palesztin Hatóság nyomra vezette az ellenséget”, vádaskodik a videó.

Sőt, miután Jarrar tudomására jutott az együttműködés a Palesztin Hatóság és Izrael között, megkezdte az előkészületeket az izraeli hadsereggel szembeni “konfrontációra”.

Az al-Kasszám videó szerint Jarrárnak január 17-én sikerült elkerülnie a letartóztatást az izraeli hadsereg razziája során.

Az akció során Jarrar unokatestvérét, akit szintén Ahmed Jarranak hívtak, megölték.

A Hamász iszlamista szervezet azt állította, hogy Izrael és a Palesztin Hatóság üldözése ellenére Jarrárnak legalább kétszer sikerült megúsznia a letartóztatást.

Egy magas rangú palesztin hatósági biztonsági tisztviselő Rámalláhban határozottan tagadta a Hamász állításait, amik csupán “kitalációk” és “hazugságok”.

Jarrar meggyilkolását követően több palesztin csoport – köztük a Hamász is – megújította követelését a Palesztin Hatóság biztonsági erői és az Izrael közötti biztonsági koordináció megszüntetésére.

A Hamász politikai vezetői és szóvivői eddig tartózkodtak attól, hogy Jarrar meggyilkolásáért a Palesztin Hatóságot tegyék felelőssé, bár továbbra is követelik a biztonsági koordináció megszüntetését Izraellel.

Az al-Kasszám videó volt a Hamász első kísérlete, hogy közvetlenül összekapcsolja a Palesztin Hatóságot Jarrar meggyilkolásával.

A Palesztin Hatóság hosszú ideje áll kritikák kereszttüzében a palesztinok körében a folyamatos biztonsági koordináció miatt Izraellel.

“A biztonsági koordináció (Izraellel) bűncselekmény a népünk és az ellenállás ellen és az együttműködés egyértelmű jele,” – mondta Ismail Radwan, a Gázai övezet magas rangú Hamász tisztviselője. “A biztonsági koordinációnak véget kell vetni.”

Egy másik vezető Hamász tisztviselő, Ismail Al Ashkar pedig azt mondta, hogy a mozgalom meg van győződve arról, hogy a Palesztin Hatóság és az Izrael közötti biztonsági koordináció “jelentős szerepet játszott” Jarrar megtalálásában.

“A népünknek és frakcióinknak világossá kell tenniük, hogy ellenezzük ezt a biztonsági koordinációt,” – tette hozzá Al Askar.

Abu Mujahed, a palesztin ellenállási bizottságok szóvivője, a különböző gázai csoportok koalíciója az övezetben, azt állította, hogy ha nem lett volna a biztonsági koordináció, Izrael nem tudta volna megtalálni és megölni Jarrart.

“Az Izraellel való biztonsági koordinációnak egyszer és mindenkorra véget kell vetni,” – mondta Abu Mujahed a Hezbollahhoz kapcsolódó Al Mayadeen TV-állomásnak.

A Palesztin Iszlám Dzsihád és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért ismételten felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy vessen véget az izraeli biztonsági együttműködés minden formájának Jarrar meggyilkolása nyomán.

A PFSZ és a Fatah vezetői, akik Rámalláhban találkoztak a közelmúltban, azt javasolták, hogy a palesztinok függesszék fel a biztonsági koordinációt. A Palesztin Hatóság kormánya kedden bejelentette, hogy létrehozott egy bizottságot, amelynek célja az Izraellel való kapcsolatok megszüntetésére irányuló tervek kidolgozása minden szinten, beleértve a biztonságot és a gazdasági kapcsolatokat.

Orientalista.hu – Újkelet, The Times of Israel

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑