Hegyi-Karabahban a harcok azonnali beszüntetését szorgalmazza az ENSZ-főtitkár

Felszólította Azerbajdzsánt és az Örményország által támogatott hegyi-karabahi szakadárokat vasárnap New Yorkban António Guterres, az ENSZ főtitkára, hogy azonnal vessenek véget a harcoknak a vitatott hovatartozású térségben.

Szóvivője, Stéphane Dujarric közleménye szerint Guterres arra is felszólította a feleket, hogy azonnal kezdjék meg a feszültség enyhítését, és térjenek vissza késlekedés nélkül az érdemi párbeszédhez.

Az ENSZ-főtitkár azt is jelezte, hogy kész telefonbeszélgetést folytatni az örmény és az azeri vezetőkkel.
A közlemény szerint a főtitkárt nagyon aggasztja a hegyi-karabahi helyzet, elítéli az erő alkalmazását, és részvétét fejezi ki az elesettek miatt.

Guterres teljes támogatásáról biztosította az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) minszki csoportjának erőfeszítéseit, és felszólította a konfliktusban érintett feleket, hogy működjenek szorosan együtt a minszki csoporttal a párbeszéd mielőbbi megindítása érdekében.

Örményország közlése szerint Azerbajdzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen vasárnap. Baku állítása szerint a támadás egy örmény tüzérségi támadásra adott válaszlépés volt, és elfoglaltak legalább hét falut, de Hegyi-Karabah ezt tagadta.

Az összecsapások után Örményországban rendkívüli állapotot hirdettek ki, és teljes katonai mozgósítást rendeltek el. Azerbajdzsánban vasárnap éjféltől kezdve ugyancsak rendkívüli állapotot vezetnek be, valamint éjszakai kijárási tilalom lép életbe Bakuban, a nagyobb városokban és a hegyi-karabahi frontvonalon.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑