Heves vitát váltott ki Törökországban a kiskorúak elleni nemi erőszakra vonatkozó kormányjavaslat

Heves vitát váltott ki a török közéletben a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a kiskorúak elleni nemi erőszakra vonatkozó pénteki törvénymódosító javaslata.

A tervezet értelmében a végtelenségig halasztható azon szexuális visszaéléssel vádolt férfiak büntetésének végrehajtása, akik vallási szertartás keretében, valamint a családok beleegyezésével házasságot kötöttek kiskorú áldozatukkal. Az intézkedés visszamenőlegesen csak azokra a 2016. november 16. előtti esetekre vonatkozik, amelyekben erőszak, fenyegetés és trükk nem kapott helyet. A kormány szerint a javaslat azokat a férfi-női párokat védené, akik egyébként túl fiatalok lennének törvényesen összeházasodni.

A polgári házasság 18 év alatt törvénytelen Törökországban, de a vallási házasság férfiak és kiskorú lányok között nem ritka, főként vidéken.

Az AKP javaslatát ellenzéki képviselők és jogvédő szervezetek élesen bírálták. Szerintük az ügy a kiskorú házasság normalizálásáról szól.

Egy 2005-ös jogszabály legalább 8 évnyi börtönben határozta meg a nemi erőszakért kiszabható büntetést, amelyet 2014-ben minimum 16 évre emeltek.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter úgy látja, hogy ezek a törvények figyelmen kívül hagyták a szülői hozzájárulás kérdését. Binali Yildirim miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a múltban az emberek számos alkalommal nem voltak tisztában a törvénnyel, és az apa börtönbe került, a gyerekek pedig az anyával maradtak. Kiemelte: a javaslat egy egyszeri lépés lenne ennek az igazságtalan helyzetnek a helyrehozatalára. A tervezet mintegy 3000 családot érintene – tette hozzá.

A kormányfő visszautasította azokat a kritikákat, hogy a javaslat amnesztiát adna a nemi erőszaknak.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) egyik parlamenti képviselője, Özgür Özel úgy vélte, hogy a szexuális bántalmazás bűncselekmény, amit az AKP nem akar megérteni.  A módosításról szóló vita jövő hét kedden folytatódik a török törvényhozásban.

Orientalista.hu – MTI

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑