2019. 02. 28.

Holttestre szerelt pokolgép robbant Maliban

Holttestbe rejtett pokolgép robbanása végzett kedden legalább 17 emberrel Mali középső részében, a merényletben további 15 ember sérült meg – közölte szerdán egy helyi képviselő. A halottak és a sérültek egyaránt civilek voltak.

Az áldozatot fegyveresek ölték meg, majd ők rejtettek a holttestébe és aköré robbanószert – mondta a helyi képviselő. A merénylet elkövetésének módja jellegzetesnek számít a régió dzsihadistái körében, hogy a lehető legtöbb ember lelje halálát – mondta egy biztonsági képviselő.

Néhány nappal ezelőtt a szomszédos Burkina Fasóban történt hasonló merénylet, a holttestre szerelt pokolgép a helyi biztonsági erők több tagjával végzett. Maliban súlyos problémát okoznak az ország elsősorban északi és középső részén tevékenykedő szunnita muszlim terroristacsoportok, amelyek közül sokan az al-Kaidának fogadtak hűséget.

Mali korábban Nyugat-Afrika mintaállamának számított, mindaddig, amíg 2012-ben egy kudarcot vallott katonai hatalomátvétel nyomán anarchiába süllyedt az ország. Mali északi részét 2012 tavaszán vonták ellenőrzésük alá a szélsőségesek. Bár a dzsihadistákat 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték a térségből, nem hagytak fel a támadásokkal, és már nemcsak északon, hanem Mali középső, illetve déli részén, valamint a szomszédos Burkina Fasóban és Nigerben is megjelentek.

Maliban az ENSZ békefenntartó missziója (MINUSMA) is jelen van. A 15 ezer fős kontingensben mintegy ezer német katona is van, az afganisztáni után ugyanis a mali Németország legnagyobb külföldi katonai missziója, és egyben a legveszélyesebb is.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑