2019. 06. 26.

Ismét őrizetbe vették a volt örmény elnököt

Elrendelte – immár harmadszor – Robert Kocsarján volt örmény elnök őrizetbe vételét a jereváni fellebbviteli bíróság kedden, néhány héttel azután, hogy a véres tüntetésekbe torkolló államcsínnyel vádolt politikust óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Kocsarján, aki 1998-tól volt a kaukázusi ország államfője, 2008-ban adta át a helyét kijelölt utódjának, Szerzs Szargszjánnak, aki tavaly kényszerült lemondani többheti elégedetlenségi hullám után. Elnöksége előtt Kocsarján egy évig Örményország miniszterelnöke és a nemzetközi közösség által el nem ismert, Azerbajdzsántól hosszú háborúban elszakadt örmény enklávé, Hegyi-Karabah elnöke volt.

Kocsarjánt azzal vádolják, hogy Szargszján érdekében csalt a 2008-as választásokon, és „felforgatta a törvényes rendet”. A választások után tíz ember, közöttük hat rendőr halt meg a voksolás eredménye ellen tiltakozásul tartott erőszakos tüntetéseken.

A tavaly júliusban őrizetbe vett 64 éves volt államfőt rövid időn belül szabadlábra helyezték, majd decemberben ismét rács mögé került. Május 18-án egy bíróság ismét úgy döntött, hogy távozhat a vizsgálati fogságból, ami miatt ellenzői több bíróságot eltorlaszoltak.

Ez utóbbi bírósági döntés a Szerzs Szargszjánt megbuktató tüntetéseket vezető Nikol Pasinján jelenlegi kormányfő haragját is kiváltotta, aki ígéretet tett az örmény bírósági rendszernek, a szavai szerint „egykori korrupt hatalom maradványának” megtisztítására.

Nikol Pasinjánt a 2008-as választást követő tüntetések miatt 2009-ben bíróság elé állították, és kilencévi börtönre ítélték. 2011-ben szabadult közkegyelemmel.
A keddi bírósági döntés után Kocsarján önként vonult be a jereváni börtönbe – jelentette az Armenpress örmény állami hírügynökség. A politikust a börtön előtt a bírósági ítélet ellen tüntető hívei tapssal fogadták.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑