Cadmus fordítás Cadmus

Iszlamistákat bombáztak a szövetségesek észak-Irakban

Az Iszlám Állam terrorszervezet legalább 37 harcosával végeztek az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásai az iraki kormányerők és a velük szövetséges síita milíciák által ostromlott észak-iraki Tell-Áfár városában és környékén.

A koalíció légitámadásai ezenkívül megsemmisítették a dzsihadisták három védelmi állását, négy fegyverraktárát, két, robbanószerrel megpakolt autóját és öt rakétavetőjét – jelentette szerdai közleményében az iraki egyesített hadműveleti parancsnokság.

Az iraki kormányerőknek eközben egy újabb negyedet sikerült felszabadítaniuk a város déli részén a parancsnokság beszámolója szerint.

Az iraki légierő közel egymillió szórólapot szórt szét a város felett. A szórólapokon arra kérik a városban rekedt civil lakosokat, hogy próbálják meg megkülönböztető jelzésekkel ellátni – a légierő támadásait megkönnyítendő – a dzsihadisták hajlékait, és tartsák magukat távol az „ellenség” állásaitól.

Az ENSZ humanitárius ügyeit koordináló hivatal adatai szerint mintegy 30 ezren menekültek el Tell-Áfárból és környékéről április óta, és 40 ezer civil lakos van jelenleg a város vonzáskörzetében, köztük 10 ezren Tell-Áfárban.

Tell-Áfár az Iszlám Állam utolsó bástyája az észak-iraki ninivei kormányzóságban, a kormányerők még júniusban elvágták az Iszlám Állam más területeitől. Katonai források szerint mintegy kétezer harcedzett dzsihadista lehet a városban.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök vasárnapra virradóra jelentette be, hogy a hadsereg megindította az ostromot a város felszabadításáért.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑