Cadmus fordítás Cadmus

Járványos gyermekbénulás elleni országos oltási kampány indul Afganisztánban

2023. 03. 13.

A járványos gyermekbénulás elleni országos oltási kampányt indítanak Afganisztánban. A kampánnyal a cél 9,4 millió ötévesnél fiatalabb gyermek beoltása, hogy fel lehessen számolni a betegséget az országban – közölte a hatalmon lévő iszlamista tálibok irányította egészségügyi minisztérium.

Az ország harmincnégy tartományából harmincegyet érint a négy napig tartó oltási kampány. A fennmaradó három tartományban elhalasztották az intézkedést a hideg miatt – mondta az egészségügyi minisztérium szóvivője.
Tavaly két gyermeknél diagnosztizálták a poliovírus egy agresszívabb változatát, az idén viszont még senki nem fertőződött meg az országban – jelentette ki a szóvivő.

Az afganisztáni és pakisztáni oltási kampányok megvalósítását számos esetben nehezíti, hogy a helyiek összeesküvés-elméletei szerint a gyermekbénulás elleni vakcina meddőséget okoz, illetve az oltást beadó egészségügyi személyzet kémekből áll. Az oltást végző egészségügyi dolgozók sok esetben szélsőségesek támadásainak esnek áldozatául.

A tálibok az augusztus 15-i hatalomátvétel előtt megtiltották az oltást az általuk irányított területeken. Az ENSZ azonban a tálib vezetőkkel folytatott tárgyalása során elérte, hogy országszerte folytassák a gyerekek beoltását.

A járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) egy vírusos megbetegedés, amely a központi idegrendszert támadja meg. A múltban a gyermekhalálozások, az akut lebénulás és az egész életen át tartó rokkantság egyik fő okozója volt.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑