Jereván: civil áldozatai vannak a legújabb azeri rakétatámadásnak

Egy halottja és több sebesültje van a polgári lakosság körében az azerbajdzsáni fegyveres erők által kedden Hegyi-Karabah ellen végrehajtott rakétatámadásnak – közölte szerdán a jereváni kormány sajtószolgálata. Eközben Azerbajdzsán arról számolt be, hogy tizennégy civil vesztette életét az örmények Barda elleni tüzérségi támadásában.

“Az ellenség BM-30 Szmercs rakétavetővel lövi Susa városát. Egy civil halottja és több sebesültje van a támadásnak” – írták a jereváni közleményben a hegyi-karabahi rendkívüli helyzetek állami szolgálatára hivatkozva, hozzátéve, hogy az azeri tüzérség Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakertet is lőtte.

Eközben a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az azeri ügyészségre hivatkozva azt írta: az örmény erők tüzérségi támadást indítottak az azeri Barda ellen, 14 civil meghalt és több mint 40 megsebesült.

A jereváni védelmi minisztérium tagadta, hogy az örmény hadsereg támadást intézett a Hegyi-Karabahtól északkeletre található város ellen.

A tárca szerdán megerősítette, hogy Azerbajdzsán elfoglalta Gubadli városát. Ez tovább bonyolíthatja az örmény-azeri konfliktus tárgyalásos rendezését.

A térségben szeptember 27-én éleződött ki a feszültség, és újultak ki a harcok a szemben álló felek között. Mindkét oldal halottakról és sebesültekről, köztük civil áldozatokról tájékoztatott. Azóta háromszor kötöttek tűzszüneti megállapodást, de ezt szinte azonnal megsértették, amiért a felek egymást hibáztatták.

Baku és Jereván között 1988 februárja óta vita tárgya a többségében örmény lakosságú terület hovatartozása. Hegyi-Karabah akkor bejelentette, hogy kiválik az Azerbajdzsáni Szovjet Szocialista Köztársaságból. Az 1992-1994 közötti örmény-azeri háború nyomán Azerbajdzsán elvesztette ellenőrzését a terület és további hét szomszédos körzet felett.

MTI

Sharing is caring!
Back to Top ↑