Cadmus fordítás Cadmus

Konferencia lehet a szír menekültek hazatéréséről

Oroszország, Irán és Törökország nemzetközi konferenciát tervez a szíriai menekültek visszatéréséről – tájékoztatott Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a szeptember 7-i orosz-iráni-török csúcstalálkozó eredményeiről az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) keddi rendkívüli ülésén.

„A csúcs egyik fontos napirendi pontja, amelyet megvitattak, a szíriai menekültek tömeges visszatéréséhez nyújtandó segítségnyújtás, valamint az emberek országon belüli mozgása volt” – mutatott rá Nyebenzja. Az orosz diplomata szerint ezen kérdések megoldásához nagy segítség lenne a tervezett nemzetközi konferencia.

Az orosz ENSZ-nagykövet emellett kijelentette: Moszkvának megdönthetetlen bizonyítékai vannak arra, hogy az északnyugat-szíriai Idlíbben „megrendezett provokációra” készülnek vegyi fegyverekkel.

„Nagyon valószínű a provokáció, amelyre a damaszkuszi vezetés ellenségei készülnek a külföldi uraik katonai támogatásában bízva. Megdönthetetlen bizonyítékaink vannak ilyen előkészületekre” – hangoztatta Nyebenzja.

Az orosz ENSZ-diplomata újfent elmondta: a nyugati államok vádaskodásai ellenére Bassár el-Aszad kormánya nem készül tiltott fegyvereket bevetni a többségében lázadók által uralt Idlíbben. „Nincsenek vegyi fegyvereik. Kérjük hallgassanak meg még egyszer, katonai szempontból semmi sem indokolja, hogy Damaszkusz vegyi fegyvert vessen be, katonai-politikai értelemben pedig káros lenne” – emelte ki. Nyebenzja szerint mindez csak arra ösztönözné a nyugati hatalmakat, hogy csapást mérjenek Szíriára, amivel amúgy is fenyegettek ilyen esetben.

Nyebenzja kijelentette: nem szabad hagyni, hogy a terrorszervezetek beláthatatlan ideig túszul tartsák a civillakosságot Idlíbben. “Egyszerűen lehetetlen az együttélés a szélsőségesekkel” – húzta alá.

“Nem szabad őket (a terroristákat) megkímélni a csapásainktól, mert mindannyian annak az al-Kaidának az elágazásai és változatai, ami ellen a 2001 szeptember 11-i támadások nyomán harcot hirdettünk” – emlékeztetett Nyebenzja a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni merényletekre.

Francois Delattre francia ENSZ-nagykövet úgy értékelte, hogy a jelenlegi szíriai történések nem szolgálják a helyzet normalizálását. Mint mondta, a „teljes katonai győzelem, amelyet a szíriai rezsim és szövetségei elérni remélnek, nem fogja Szíria stabilizálását eredményezni”. Delattre hangsúlyozta: egyedül a tárgyalásos rendezés jöhet szóba.

Delattre mindemellett közös prioritásként említette a terroristák elleni küzdelmet, de mint fogalmazott, ez nem igazolhatja az áldozatokat a civillakosság körében.

Idlíb tartományban mintegy 3 millió civil él. A térség nagy részét a Hajat Tahrír as-Sám nevű iszlamista szövetség ellenőrzi, melynek meghatározó ereje egy olyan fegyveres csoport, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető.

A múlt héten Törökország, Irán és Oroszország vezetői Teheránban tanácskoztak, ahol a török elnök tűzszünetre szólított fel, de Moszkva és Teherán ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy Idlíbet terroristák tartják ellenőrzésük alatt.

Moszkva és Teherán a damaszkuszi kormányt, Ankara pedig a fegyveres iszlamistákat támogatja.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑