2018. 10. 28.

Könnyek között adott interjút a meggyilkolt újságíró menyasszonya

Előre tartott az isztambuli konzulátusi látogatástól Dzsamal Hasogdzsi – ezt mondta a szaúdi újságíró török menyasszonya egy interjúban.

A 4 hónapja eljegyzett Hatice Cengiz szerint vőlegénye ugyanakkor azzal nyugtatta őt: nem hiszi, hogy a szaúdiak tenni mernének bármit egy idegen országban.

A török tévéadásban a nő arról is beszélt: bűnösnek érzi magát Dzsamal Hasogdzsi halála miatt, hiszen a férfinak az esküvőjükhöz szükséges papírokért kellett bemennie a képviseletre.

– Ha tudtam volna, hogy ilyesmi megtörténhet, belementem volna, hogy ne házasodjunk meg – mondta,

– és nem akartam volna, hogy bemenjen. Emiatt hatalmas érzelmi felelősségem, érzelmi bűntudatom van.

A nemzetközi nyomás fokozódásával az amerikai elnök komoly büntetést ígért, ha kiderül, hogy az Egyesült Államokkal szoros szövetségben álló szaúdi vezetésnek köze van a gyilkossághoz. Hatice Cengiz ugyanakkor elutasította Donald Trump ajánlatát egy találkozóra, mert szerinte az elnök nem őszinte, amikor Szaúd-Arábiát bírálja.

– Igen, Donald Trump már az eljárás első napján meghívott az Egyesült Államokba – erősítette meg.

– De nagyon rövid időn belül tett különböző, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat, amit én úgy értelmeztem, hogy csak az emberek szimpátiáját próbálja elnyerni.

A szaúdi hatóságok először tagadták, hogy az újságíró a konzulátuson vesztette volna életét. Később azt állították, hogy odabent összekülönbözött a tisztviselőkkel, meg kellett fékezni, akkor halt meg, és nem tudni, ki vitte el a holttestet. A török hatóságok azóta is keresik a tetemet, szerintük a férfit megkínozták és feldarabolták.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑