Cadmus fordítás Cadmus

Korlátozzák a nők médiajelenlétét Afganisztánban

2021. 11. 22.

Erkölcstelen, ezért nincs helye az afgán televízióban a nőket ábrázoló szappanoperának és drámának – döntött az új tálib vezetés Afganisztánban. A döntés az előző tálib uralom hozzáállását idézi – közölte a Mandiner.hu.

“Vallásos irányelvek” sorozatát bocsátották ki az afgán hatóságok vasárnap. Egyike ezeknek a nők médiajelenlétével összefüggő tilalom, amelynek értelmében az afgán a női színészek többé nem tűnhetnek fel szappanoperákban és drámákban.

Gyanítható, hogy a nemrégiben felállt kormányzat tulajdonképpeni erényügyi minisztériumától származó tilalom nem az utolsó ilyen természetű korlátozás.

De nem is az első: hasonló szerv működött az 1996 és 2001 közötti első talibán uralom idején Afganisztánban, amelynek tevékenységének eredményeképpen a nők lényegében a közélet margójára szorultak.

Emlékezetes, hogy Zabidullah Mudzsáhid, a talibán szóvivője néhány hónapja még arról igyekezett biztosítani a közvéleményt világszerte, hogy az Amerikai Egyesült Államok kivonulását követően felálló kormányzat szabadelvű megközelítést alkalmaz majd az olyan sarkalatos kérdésekben, mint a nők jogállása – már amennyire azt a saría, vagyis a muszlim jogrend megengedi.

Ehhez képest a mostani döntések arról szólnak, hogy be kell tiltani azokat a filmeket és műsorokat, amelyek az iszlám, illetve afgán értékrenddel szembe mennek.

Ennek megfelelően nincs helye olyan médiatartalomnak a közéletben, amely Mohamed prófétát bármilyen formában megjeleníti, s hasonló tilalom vonatkozik az iszlám vallás további prominens alakjaira is. A női műsorvezetőknek, riportereknek hidzsábot kell hordaniuk, s nincs helye a képernyőkön olyan műsoroknak, amelyekben férfi felsőtest szerepel.

A teljes eredeti írást itt olvashatják el.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑