Cadmus fordítás Cadmus

Kreml: Bizonytalanná teszi a Közel-Keletet Trump botrányos nyilatkozata

2019. 03. 24.

Bizonytalanná teszi a közel-keleti helyzetet Trump amerikai elnök botrányos nyilatkozata az izraeli megszállás alatt lévő Golán-fennsík kapcsán –  jelentette ki Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

„Az efféle nyilatkozatok a Közel-Keleten már amúgy is feszült helyzetet még inkább bizonytalanná teszik” – mondta Peszkov.

Hozzátette: ez a gondolat semmiben nem járul hozzá a közel-keleti helyzet megoldásához, épp ellenkező hatást vált ki, s reméli, Trump szavai megmaradnak a elmélet szintjén.

Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője is reagált Trump nyilatkozatára.

Zaharova az orosz Kommerszant FM rádiónak tett nyilatkozatában kijelentette: Oroszország álláspontja az, hogy a Golán-fennsík Szíriához tartozik, ahogy azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1981-es 497. határozata is megerősíti:

„Nem változott álláspontunk, mely szerint Izrael jogtalanul és törvényellenesen terjesztette ki fennhatóságát a Golán-fennsíkra. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa semmibevétele és a Golán-fennsík státuszának megváltoztatása szembe megy az ENSZ határozataival” – mondta a szóvivő.

Trump a Twitteren jelentette be: az 52. évforduló után eljött az ideje, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael fennhatóságát a Golán-fennsíkon.

Izrael a Szíriához tartozó Golán-fennsíkot 1967. óta tartja megszállás alatt.

TRT nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑