Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov az örmény hadifoglyok hazatéréséről és a védőoltások szállításáról tárgyalt Jerevánban

Az örmény hadifoglyok hazatérése Azerbajdzsánból és a koronavírus elleni orosz védőoltások szállítása szerepelt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki jereváni tárgyalásainak középpontjában.

A politikus vendéglátója, Ara Ajvazján megbízott örmény külügyminiszter kijelentette: a fő kérdés az, hogy Azerbajdzsán biztosítsa az összes örmény hadifogoly, valamint az erőszakkal őrizetbe vett személyek hazatérését. A feladat megoldása sürgető, amit a nemzetközi humanitárius jog folyamatos, tömeges megsértésére vonatkozó számos adat is alátámaszt – mondta.

Véleménye szerint nem kevésbé fontos kérdés az alapvető feltételek megteremtése a kitelepített emberek, menekültek visszatéréséhez otthonukba, akárcsak a lakosságnak nyújtott humanitárius segítségnyújtás, valamint a gazdaság újjáépítése Hegyi-Karabahban. Hasonlóképpen rendkívül sürgős feladat az azerbajdzsáni fegyveres erők ellenőrzése alatt álló örmény történelmi és kulturális örökség megőrzése – tette hozzá.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Hegyi-Karabahban jelentősen normalizálódott a helyzet, a kisebb incidenseket az orosz békefenntartók azonnal és hatékonyan megoldották, és kedvező folyamatok figyelhetők meg a konfliktus rendezésében.

Az orosz békefenntartó kontingens biztonsági garanciavállalóként működik, a felek közti elválasztó vonalnál és a Lacsin-folyosó mentén állomásozik.

A kisebb incidenseket leszámítva, az orosz békefenntartók gyorsan és hatékonyan oldják meg feladataikat – emelte ki Lavrov.

Az örmény külügyminiszter “jó alkalomnak” nevezte kollégája látogatását ahhoz, hogy folytassák az örmény-orosz államközi párbeszédet. Ez utóbbi keretében Lavrov közölte, hogy Oroszország a közeljövőben újabb Szputnyik V vakcinaszállítmány szállítását tervezi Örményországba. Megfontolják Jereván április eleji kérését, hogy kapjon egymillió adag orosz vakcinát.

Az Ajvazjánnal folytatott megbeszélései után az orosz külügyminiszter várhatóan találkozik Nikol Pasinján ügyvezető miniszterelnökkel. Lavrov jereváni találkozóit követően május 10-11-én az azeri fővárosban, Bakuban tesz munkalátogatást.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑