Cadmus fordítás Cadmus

Magyarország érdeke az EU és Azerbajdzsán közötti stratégiai partnerség sikere

Magyarországnak különös érdeke fűződik az Azerbajdzsán és az Európai Unió közötti stratégiai partnerség létrehozásának sikeréhez, mert e partnerség legfontosabb eleme az együttműködés az energia területén – mondta Szijjártó Péter, miután megbeszélést folytatott azeri kollégájával.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Magyarország energiabiztonsága szempontjából “a gázbeszerzések diverzifikálásának legrövidebb időn belüli valószínű forgatókönyve” Magyarország összekötése a déli gázfolyosóval, amelybe a gáz jelentős része Azerbajdzsánból fog érkezni.

Emlékeztetett: az EU és Azerbajdzsán között intenzív tárgyalások zajlanak a stratégiai partnerség létrehozásáról, és a megbeszélések fontos fázisba értek, az egyezmény bevezetője után most a szakpolitikai fejezetekről kezdenek egyeztetni.

A külügyminiszter kifejtette: jövőre elkészül a transzanatóliai vezeték, amely Azerbajdzsánból eleinte 16 milliárd köbméter gázt hozhat, később pedig 26 milliárd köbmétert évente. Ezt a gázmennyiséget figyelembe kell venni a jövőben Magyarország gázellátása szempontjából, és ehhez az kell, hogy legyen egy útvonal, amely összeköti Magyarországot ezzel a gázfolyosóval – magyarázta.

Kitért rá: néhány hete megállapodást írtak alá a Gazprommal, amelynek értelmében Bulgária, Szerbia és Magyarország modernizálja belső gázvezeték-hálózatait, nagykapacitású összeköttetéseket hoznak létre, hogy Magyarországnak az Azerbajdzsánból induló gázhoz is lenne hozzáférése.

A külügyminiszter felidézte: Horvátország máig sem kezdte el építeni az ígért LNG-terminált, valamint Horvátország és Románia nem biztosítja a kétirányú gázáramlást Magyarország vonatkozásában.

Megjegyezte: már 11 uniós tagállam kötött stratégiai megállapodást kötött Azerbajdzsánnal.

Szijjártó Péter közölte: október elején összeül a gazdasági vegyes bizottság, majd az azeri elnök Magyarországra látogat. Szeptember közepén megszervezik a visegrádi csoport és a keleti partnerség országainak külügyminiszteri találkozóját – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a magyar-azeri gazdasági együttműködés egyre intenzívebbé válik, az azeri piacon egyre több magyar vállalat és termék jelenik meg. Példaként említette, hogy jelenleg 130 magyar vállalat által gyártott gyógyszer van forgalomban Azerbajdzsánban, Európa egyik legnagyobb cargo légitársasága, egy azeri cég heti kettőre emelte a Budapest-Baku járatai számát, továbbá a Fővárosi Vízművek és azeri partnere több projektet is megvalósít.

Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter hangsúlyozta: nagyon lényeges megerősíteni az együttműködést országa és az EU között, és ez nemcsak az energia, hanem például a szállítmányozás területén is előnyös lehet, hiszen Azerbajdzsán elhelyezkedése nagyon kedvező ebből a szempontból.

Mint mondta, szeretnék szorosobbra fűzni a kétoldalú együttműködést is Magyarországgal, és az EU-val kötendő stratégiai partnerségi megállapodás is hozzájárulhat ehhez.

Az azeri tárcavezető kitért rá: nem elégedettek a kétoldalú kereskedelmi adatokkal, elkötelezettek, hogy növeljék a kétoldalú kereskedelmi forgalmat. A kétoldalú kapcsolatok további fontos elemeként említette az oktatást, mint mondta, sok azeri diák nagyon szívesen jönne Magyarországra tanulni.

Orientalista.hu – (MTI; kormany.hu)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑