Meghalt az algériai ellenzék egyik vezető alakja

Nyolcvanhét éves korában meghalt Lahdar Burega algériai ellenzéki politikus, a francia uralom ellen vívott függetlenségi háború egyik veteránja – jelentette be a fia helyi idő szerint szerda este Facebookon.

A kormányellenes tömegmozgalom, a Hirak megmozdulásain is rendszeresen megjelenő Buregát október végén, a feleségével együtt szállították kórházba. Koronavírus-fertőzés végzett vele.

Noha az állami televízió bejelentése szerint Buregát a függetlenségi háború mártírjainak temetőjében helyezik örök nyugalomra, ahol az ország korábbi vezetői is nyugszanak, a családja azt közölte, hogy máshol temetik el.

A közösségi médiumokban a részvétnyilvánítások mellett többen megfogadták: folytatják a küzdelmet a szabad Algériáért.

Burega a francia gyarmatosítás ellen vívott 1954-1962-es függetlenségi háború győzelmét követően szembefordult a küzdelmet vezető Nemzeti Felszabadítási Fronttal (FLN). Az egykori veterán és háborús hős az 1963-ban megalakult, Algéria legfontosabb ellenzéki tömörülésének számító Szocialista Erők Frontjának (FFS) alapítói közt volt, 1967 és 1975 közt pedig börtönbe került, ahol megkínozták.

Tavaly júniusban a hadsereg bírálatának és demoralizálására tett kísérletének vádjával fél évet ült börtönben, ahonnan idén januárban szabadult. Ezt követően a politikai foglyok egyik szimbólumává vált, képei gyakran felbukkantak a 2019-ben alakult, a kormány és a régi elit teljes leváltását követelő Hirak megmozdulásain.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑