Cadmus fordítás Cadmus

Megint zuhan a török líra, megszólalt Erdogan

2021. 11. 22.

Törökország gazdasági szabadságharcot folytat, de nem fog visszakozni, továbbra is az alacsony kamatok fenntartásával az exportot igyekszik élénkíteni – mondta a hétfői kormányülést követően Erdogan török elnök.

A politikus szavaira ismét mélyrepülésbe kapcsolt a líra a dollárral szemben, hirtelen majdnem 2 százalékot zuhant – közölte a Portfolio.hu.

Erdogan a líra utóbbi napokban látott szinte végeláthatatlan szakadása után arról beszélt, hogy az exportorientált gazdasági modellben hisz, melynek része a leértékelődő deviza is. Nem sokkal később némileg ellentmondva ennek hozzátette, hogy a líra zuhanása a nemzetközi befektetők trükközése Törökország ellen.

Az elnök szerint a jelenlegi dollár-líra árfolyam nem lesz hatással a beruházásokra, a termelésre és a foglalkoztatásra.

A líra idén már 53,1%-kal értékelődött le a dollárral szemben, ebből 18,7%-ot az elmúlt egy hónapban hozott össze, 13,3%-kal pedig egy hét alatt zuhant. Erdogan mostani szavai arra engednek következtetni, hogy továbbra is a minél alacsonyabb kamatok lesznek a gazdaságpolitika fókuszában, vagyis további kamatvágások jöhetnek a jegybanktól az elmúlt hónapok lazításai után

Porfolio.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑