Cadmus fordítás Cadmus

Megnyitották a Török Áramlatot

2020. 01. 09.

Szerdán megnyitották az Oroszországból érkező Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakaszát.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök videón keresztül kapcsolódik majd az eseményhez, jelképesen ők helyezik üzembe a vezetéket.

Az oroszországi Anapából érkező, több mint 900 kilométeres földgázvezeték két párhuzamos szálon éri el Törökország európai partjait.

Oroszország és Törökország 2016-ban kötött megállapodást Török Áramlat gázvezeték megépítéséről, melynek célja Ukrajna kikerülése.

A gázvezeték két ágának egyike kizárólag Törökországot, míg a másik Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látja majd el orosz földgázzal.

Korábban az orosz földgáz legnagyobb része Ukrajnán keresztül jutott el Európába, azonban a két ország kapcsolata megromlott mióta az oroszok annektálták a Krím-félszigetet.

Az oroszok ezért kerestek más megoldást, miközben az európai országok is egyéb lehetőségek után néztek.

Az orosz dominancia ettől függetlenül megmaradt. Európába Oroszország importálja a földgáz több mint 40 százalékát, így a legerősebb gazdaságok is nagyban függnek az orosz importtól.

Németországba a földgáz legalább fele (50-75 %), Olaszországba és Hollandiába legalább a negyede (25-50-%) érkezik Oroszországból.

A Török Áramlat két ága egyenként évi közel 16 milliárd (15,75) köbméteres kapacitású lesz.

Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑