Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarban álhírek terjesztésével vádolják az őrizetbe vett japán újságírót

Álhírek terjesztése címén emeltek vádat Mianmarban az április közepén letartóztatott japán újságíró ellen – jelentette kedden a Kyodo hírügynökség Japán mianmari nagykövetségére hivatkozva.

Elmarasztaló ítélet esetén Juki Kitazumi három év börtönbüntetéssel sújtható a mianmari junta által a hatalomátvétel után módosított büntető törvénykönyv szerint.

A 45 éves Juki Kitazumi korábban az egyik legolvasottabb japán lapnak, a Nikkeinek tudósított Mianmarból, később szabadúszóként több japán sajtóorgánumnak dolgozott, és olyan tartalmakat osztott meg a közösségi médiában, amelyek érzékenyen érintették a mianmari katonai hatalmat.

Április 18-án tartóztatták le ranguni házában, és egy olyan börtönbe szállították, ahol politikai foglyokat őriznek. Már februárban is őrizetbe vették egyszer, de akkor szinte azonnal elengedték.

A japán kormány tiltakozását fejezte ki az újságíró letartóztatása miatt, Szuga Josihide kormányfő pedig fogadkozott, hogy Tokió mindent megtesz a kiszabadítása érdekében.

A mianmari hadsereg február 1-jén, a választások utáni új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) tömörülés több politikusát őrizetbe vették.

Azóta rendszeresek a tüntetések az országban, amelyeket a junta könyörtelen elfojt. Jogvédők szerint a karhatalmi erők legalább 730 tiltakozót megöltek, és őrizetbe vettek több mint 3 ezer embert, aki valamilyen formában tiltakozott a puccs ellen.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑