Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarban százezren menekültek el otthonukból, éhínség fenyeget Kajah államban

Mianmar Kajah nevű államában olyan sok ember halhat meg, ami felülmúl minden eddigi veszteséget a február eleji katonai hatalomátvétel óta, éhínség fenyeget, és több mint százezren menekültek el otthonukból – figyelmeztetett szerdán az ENSZ mianmari emberi jogi jelentéstevője.

A hadsereg több fronton próbálja letörni a puccsal szembeni civil és a fegyveres ellenállást, utóbbit lázadószervezetek részéről. A Thaifölddel határos Kajah állam egyike azoknak, amelyekben a Népi Védelmi Erők nevű szervezet harcol a jól felszerelt és képzett hadsereggel szemben. A hadsereg tüzérségi és légi támadásai elől a lakosság az erdőkbe menekül.

Ha nem történik azonnal beavatkozás, akkor sok ezer ember halhat meg az éhínségtől, betegségektől, a harcoktól – jelentette ki Thomas Andrews ENSZ-jelentéstevő.
Kedden a mianmari vöröskereszt figyelmeztetett arra, hogy legkevesebb 236 ezer ember szorul sürgős segítségre az országban.

Hétfőn a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei a kínai Csungking városában tartott tanácskozásukon az erőszak leállítására, a politikai foglyok szabadon bocsátására és a kialkudott párbeszéd megindítására szólították fel a juntát, immár többedszer, de ennek szemmel láthatóan nincs foganatja. Az ASEAN áprilisban válságmegoldási tervet dolgozott ki az ország számára.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑